četvrtak, 13. juna 2024.

Toplana mora da vrati nezakoniti prisvojeni PDV

Objavljeno: 17. novembra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Gradska toplana moraće da vrati 47 miliona dinara na ime nezakonito prisvojenog PDV, a uz to na ime kamate moraće da isplati dodatnih 37 miliona dinara, potvrdio je direktor Toplane Dejan Filipović. Tu odluku je donela Poreska uprava Valjevo, a iako se u javnosti spekulisalo da će ova odluka biti poništena, da to nije tačno, potvrđuje predlog drugog rebelansa budžeta Gradske toplane, koji je, međutim, skinut sa sednice Gradskog veća. U predloženom rebalansu budžeta Toplane je previđeno povećnje rashoda, prvenststveno zbog troškova kamate, koji su povećani sa planiranih 12 miliona dinara na 29, 5 miliona dinara. Ovo povećanje se odnosi na dospela plaćanja kamata u ovoj godini po rešenju Poreske uprave Valjevo za neprijavljenu obavezu poreza na dodatnu vrednost, navedeno je u materijalu koji će se naći na nekoj od narednih sednica Gradskog veća.

Direktor Toplane Dejan Filipović potvrđuje da žalba koju su uložili Poreskoj upravi ne odlaže izvšenje odluke o povraćaju PDV-a. Zbog toga je od decembra prošle godini Toplani stopiran povraćaj PDV-a i po tom osnovu država je već “naplatila” 13 miliona dinara.

Do problema je došlo pošto je Gradska toplana od države tražila povraćaj PDV na sav novac koji je dobijala iz gradske kase u periodu od 2010. do 2013. godine. Po zakonu, javna preduzeća imaju pravo na povraćaj PDV, ali to pravo nemaju lokalne samouprave. S obzirom na to da je u proteklom periodu Grad izdvajao novac za širenje toplovodne mreže, koja je u vlasništvu Grada, a ne Gradske toplane, poreski inspektori su ustanovili da je Toplana u periodu od 2010. do 2013. godine na nezakonit način dobila novac povraćajem PDV, iako nije imala pravo na to. Ove nepravilnosti su zabeležene u periodu dok je na čelu Gradske toplane bio Dragan Despotović, a njegov model “poslovanja” je nasledio bivši direktor Ivko Stojković.

Gradska toplana će, po planu, ovu godinu završiti sa gubitkom od oko 25 miliona dinara.

Jedan komentar na “Toplana mora da vrati nezakoniti prisvojeni PDV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *