subota, 20. jula 2024.

Traže se svi mali Živojini u Srbiji

Objavljeno: 27. novembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od 23 osnovaca u Srbiji koji nose ime slavnog vojskovođe Živojina Mišića, jedan mali Živojin živi u okolini Valjeva. Osmogodišnjeg Živojina Šljivakovića, đaka drugog razreda škole u Popučkama, danas je posetio Beograđanin Živojin Petrović, koji je pokrenuo akciju „Živeo Živojin“, sa ciljem da sačuva od zaborava ovo staro srpsko ime. Živojin je jedno od troje dece Šljivakovića, a sa radošću je dočekao gosta iz Beograda. „Ime sam dobio popradedi, koji je bio hrabar čovek. Volim svoje ime, mada me drugari često zovu i Žile“, rekao je kratko ovaj osmogodišnji dečak.

Sve Živojine osnovce pronašao je Živojin Petrović iz Beograda, a do sada je obišao 15 malih Živojina. „ Svedoci smo da  veliki broj naše dece dobija strana imena, a stara srpska postaju zaboravljena. Želeo sam da pokušam da to promenim. Sve je počelo od jednog jedinog tvita. Onda su ljudi krenuli da se javljaju, oni koji su u svom okruženju imali malog Živojina- priča ovaj Beograđanin.

 Mali Živojin je od starijeg imenjaka dobio medaljon Živojina Mišića i knjigu o Nikoli Tesli. Po dosadašnjim podacima malih Živojina ima najviše u Beogradu, u Vojvodini ih ima sedam, a u ostalim delovima Srbije ima još 10 Živojina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *