sreda, 24. aprila 2024.

Trijumf Valjevaca na susretima flautista “Tahir Kulenović”

Objavljeno: 27. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Žiri i pobednici festivala, foto: Dragan Krunić
Žiri i pobednici festivala, foto: Dragan Krunić

VALJEVO- Na najstarijem i najvećem balkanskom festivalu flaute, međunarodnim susreta flautista “Tahir Kulenović”, održanom u ovdašnjoj Muzičkoj školi “Živora Grbić”, valjevska škola flaute je ubedljivo trijumfovala. Od pet pobednika kategorija, tri laureata su osvojili učenici muzičke škole “Živorad Grbić”.

Na takmičenju je bilo 127 učesnika iz pet država. Apsolutni pobednik ovogodišnjih susreta flautista  i dobitnica nagrade koju dodeljuje porodica profesora Tahira Kulenovića je Anica Mićić, učenica 2. razreda srednje muzičke škole “Živorad Grbić”.

Anica Mićić, foto: Dragan Krunić

“Ova devojka, od samog početka školovanja, jedna od najjačih mladih ličnosti u srpskom svetu flaute, dobitnica mnogih republičkih i međunarodnih laureata, apsolutnom nagradom na festivalu u svojoj školi i u svom gradu, jeste sve ono što  jesu i valjevski susreti flaute. Lepota, talenat, mudrost, profinjenost i elegancija kao  najvidljivija obeležja muzičke umetnosti ali, takođe i snaga, upornost, požrtvovanost i spremnost da se u vremenu koje demantuje  najveće vrednosti ljudskog  duha i stvaralaštva, ostane jak i dosledan dobrom, vrednom i najuzvišenijem u čoveku”, rekla je direktorka Muzičke škole Suzana Radovanović Perić.

Anica Mićić je nagradom Tahir Kulenović krunisala svoj boravak i profesionalno sazrevanje u MŠ “Živorad Grbić”, vođena dugogodišnjim radom prof. Saše Burkerta, a sada mentorstvom  prof. Tijane Radović. Ova izuzetna mlada flautistkinja će od oktobra 2019. godine nastaviti svoje školovanje na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

Marija Obradović, foto: Dragan Krunić

Pored Anice Mićić, u svojim kategorijama su trijumfovale Marije Obradović i ansambl  Flautissimo. Valjevsku muzičku školu je na ovom festivalu predstavilo još  34 učenika i tri kamerna ansambla iz klasa profesora Slobodanke Vasiljević Ljujić, Tijane Radović, Mine Radić i Đorđa Marinkovića, koji su osvojili 27 prvih nagrada, pet drugih i tri treće nagrade.

Ansambl Flautissimo, foto: Dragan Krunić

Organizatori susreta flautista su Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije i valjevska Muzička škola, a generalni pokroviteljelj je Grad Valjevo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *