utorak, 21. maja 2024.

“Triptih u čast Džona Frejzera” konačno pred očima javnosti

Objavljeno: 29. oktobra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

U Modernoj galeriji otvorena je izložba “Triptih u čast Džejmsa Džordža Frejzera” nedavno preminulog akademika Ljube Popovića, slika koja je proglašena za nacionalno blago Srbije ali koja je godinama bila skrivena od javnosti, a jedno vreme se nalazila i u podrumu beogradske firme “Geneks”.

Dimenzije triptiha, koje je jedan od najslavnijih srpskih slikara 70-tih godina prošlog veka uradio za potrebe hotela “Interkontinental” u Beogradu, ima dimenzije od čak 810 sa 260 centimetara. Na danas otvorenoj izlođbi, međutim, ovo remek delo praktično se prvi put prikazuje široj javnosti.

“Naime, Ljuba Popovi nije podlegao želji arhitekte hotela da slika bude dekorativna, a onda je izričito zabranio da se ispred nje jede i pije. Kako gostima hotela slika često nije odgovarala, ona je bila iza zavese, a kada je skinuta sa zida 20 godina je bila u podrumu ‘Geneksa’, vlasnika hotela”, objasnio je direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović, zahvaljujući “Geneks trejdu” što je omogućio da slika ipak stigne u Valjevo i Modernu Galeriju.

Na otvaranju izložbe, koja će posetiocima biti dostupna naredna tri meseca, govorili su i ćerka Ljube Popovića Tiana, kao i njegov prijatelj i veliki poznavalac njegovog dela Nikola Mirkov, nekadašnji direktor RTS.

2 komentara na ““Triptih u čast Džona Frejzera” konačno pred očima javnosti

  1. A Triptih i dug Valjevac štamparije u čijim je očima. Ovom ne’moralu nema kraja. Uništio štampariju Valjevac i još je i na sceni. Ko je ovde lud?

    13

    0
  2. Sve ovo postaje smešno jedni isti ljudi decenijama, u sve se razumeju a u suštini ništa ne znaju, a gde su god bili ostavili su katastrofa tragove. Porodična galerija koju mi plaćama, jel im bio mentor sa povlena da ih kropi vodicom da ih prosvetli? Nema ni njima ni nama boljega sa ovakvima.

    6

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *