nedelja, 16. juna 2024.

Troje odlikaša dobilo novi dom

Objavljeno: 20. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

UB- Troje odlikaša Maksim (18), Teodora (16) i Luka (14), koji su sa majkom Marinom Maksimović živeli u 20 kvadrata kuće koja je teško oštećena u zemljotresu u ubskom selu Zvizdar, dobili su novi dom zahvaljujući angažovanju predsednika Uba Darka Glišića i Blic fondacije! Na poziv prvog čoveka ubske opštine javila se ivanjička firma „Iva Invest“, koja je Maksimovićima izgradila novi montažni objekat, dok je nameštaj obezbeđen preko Blic fondacije.

„Najveći teret koji smo imali, da li ćemo imati gde da zanoćimo i probudimo se, više ne postoji. Sve ostalo, u slozi, možemo. Neizmerno smo zahvalni svima koji su nam pomogli. Ne sumnjajte da će moja deca to zauvek ceniti i zajednici u kojoj žive da vrate ukazano poverenje“, rekla je Marina Maksimović, majka troje odlikaša.

Posle pisanja „Blica“ o Marini i njenoj deci, odlikašima sa svim peticama, koji su živeli u neuslovnoj kući, a pet godina su bili u mraku, jer im je isključena struja, predsednik ubske opštine Darko Glišić je pokrenuo akciju u kojoj je grupa privrednika iz Uba obezbedila 110.000 dinara za plaćanje duga za struju, kako ova porodica više ne bi bila u mraku, a nakon toga je počela i izgradnja nove kuće od 70 kvadrata, u koju su se ovih dana uselili Maksimovići.

„Život nam je iz korena na bolje promenjen! Nema više života u 20 kvadrata, koji su nam bili sve gde smo mogli da boravimo, jedemo, učimo, spavamo po dvoje u dva kreveta. Konačno je tu kupatilo, konačno prava stolarija kroz koju ne duva ledeni vetar, stabilni zidovi koji ne škripe i ne krune se, pod nama je topli pod a ne beton i zemlja, nad nama siguran krov, a ne tavan koji je stanište stršljenova. Nov život, jednom rečju, zato je naša zahvalnost neizmerna. Pre godinu dana nismo mogli da sanjamo da će svako od nas imati svoju sobu. Nadali smo se, ali nismo očekivali da će se san tako brzo ostvariti, da će zahvaljujući dobrim ljudima postati java. Ostaje da sve ovo čuvamo i održavamo, da ostanemo dobri đaci i stalno dajemo sve od sebe“, kažu troje odlikaša.

Darko Glišić, prvi čovek opštine Ub, kaže da svi koji su na bilo koji način pomogli rešavanje egzistencionalnog pitanja ove porodice učinili su veliku humanu stvar, jer Maksimovići sada imaju krov nad glovom i ponovo osmeh na licu, što nema cenu!

„Hvala svima koji su pomogli, najmanje je važno koliko je ko uložio i obezbedio, jer smo zajedno ovoj sjajnoj deci omogućili da imaju sigurno i dobro mesto za stanovanje. Ja sam ponosan koliko su oni bili dostojanstveni u svim svojim problemima i koliko su, od vaspitanja do učenja, deca za primer. Ub se može ponositi mladim Maksimovićima jer je Maksim odličan đak Tehničke škole, recitator i glumac u školskim i predstavama ubskog Doma kulture, Teodora je kao ’vukovac’ upisala gimnaziju, a sve petice ređa i osnovac Luka“, rekao je Glišić.

Marina je, inače, državljanka Moldavije i u Srbiju se doselila pre 19 godina, kada je upoznala Nenada, oca svoje dece, koji je preminuo pre četiri godine. Uskoro bi trebalo da dobije srpsko državljanstvo, kako bi mogla da nađe stalan posao. Porodicu trenutno izdržava od povremenog nadničenja ili brige o starim osobama.

Jedan komentar na “Troje odlikaša dobilo novi dom

  1. Neka je sa srećom useljenje u novu kući divnoj porodici . Hvala novinama Blic na inicijativi i predsedniku Opštine na pomoći.
    Nadam se da majka troje , divne dece dobija državljanstvo i posao .
    Lepo se čovek oseća kad pročita ovako lep tekst .

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *