četvrtak, 25. jula 2024.

U požarima tokom prošle godine su stradale četiri osobe

Objavljeno: 21. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vatra je prošle godine u Kolubarskom okrugu odnela četiri života, što je duplo više nego 2018. godine kada su u požarima nastradale dve osobe. Na teritoriji ubske opštine stradale su tri osobe. U dva odvojena požara u stambenim objektima život je izgubio jedan muškarac i jedna starija žena, dok se prilikom paljenja rastinja u svojoj njivi u selu Slatina ugušio pedesetšestogodišnji muškarac. Četvrta žrtva je muškarac iz Aranđelovca, koji je izgoreo u svom automobilu u selu Živkovci kod Ljiga.

U akcijama spašavanja nastradalih u kojima su bili angažovani vatrogasci tri osobe su poginule u saobraćajnim nezgodama. U požarima i drugim nezgodama na teritoriji okruga povređeno je 37 osoba.

Tokom prošle godine pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice na području Valjeva, Uba, Mionice, Lajkovca, Ljiga i Osečine imali su 771 intervenciju, što je za 89 intervencija više nego 2018. godine. Statistika pokazuje da je 2019. godine bilo 614 požara, od čega na otvorenom prostoru 423,  dok je gorelo i 275 građevinskih objekta.

“U odnosu na 2018. godinu prošle godine je  značajno povećan broj požara na otvorenom prostoru, a bilo je požara i sa većom materijalnom štetom. Najteže intervencije bile su na stambenim i industrijskim objektima gde je bilo spasavanja ljudi u požarima, kao i prilikom tehničkih intervencija u saobraćaju. Najčešći uzroci požara su neispravne instalacije, električni aparati i ljudski faktor“, kaže Mile Nikolić, komandir Vatrogasno spasilačke jedinice u Valjevu.

Požarima je tokom 2019. godine u Kolubarskom okrugu bilo zahvaćeno oko 27.382 kvadrata stambenih, poslovnih i drugih objekata. Podaci pokazuju da je gorelo 150 stambenih zgrada i kuća, 19 poljoprivrednih objekata, 11 proizvodnih pogona, 30 dimnjaka, 17 baraka i šupa, šest ugostiteljskih objekata. Požara koje je izazvao otvoreni plamen bilo je 30, isto toliko ih je bilo usled kratkog spoja na električnim provodnicima, tri su izazvale eksplozije, osam požara je izbilo zbog građevinskih nedostaka, dok uzrok 521 požara nije neutvrđen.

Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice 19 puta su intervenisali u saobraćajnim nezgodama  i imali 42 tehničke intervencije.

Ono što je obeležilo prošlogodišnji rad Vatrogasno spasilačke jedinice je i prijem 14 vatrogasaca spasilaca kao i obnavljanje voznog parka.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *