utorak, 23. aprila 2024.

U bolnici radi samo jedan dečji hirurg, hirurzi za odrasle ne žele više da operišu decu

Objavljeno: 8. septembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U valjevskoj bolnici, koja pokriva Valjevo i još pet opština Kolubarskog okruga, trenutno radi samo jedan dečji hirurg! Internom naredbom uprava valjevske bolnice je naložila hirurzima za odrasle da u slučaju potrebe operišu decu, što oni odbijaju!  „Niko više neće da se kocka sa svojom ljudskom i profesionalnom karijerom jer, bez obzira koliko su stručni i voljni da pomognu, hirurzi za odrasle se bave potpuno drugačijom anatomijom tela“, navode naši sagovornici iz valjevske bolnice.

Valjevska bolnica ima tri dečja hirurga. Dva dečja hirurga trenutno su na godišnjem odmoru, tako da samo jedan radi i u ambulanti i na dečjem odeljenju bolnice. Pošto hirurzi za odrasle više ne žele da operišu decu, postoji potencijalna opasnost da trenutno nijedno dete iz Kolubarskog okruga operativno ne može da bude zbrinuto u valjevskoj bolnici.

„ Kap koja je prelila čašu je prošlonedeljni slučaj kada je morala da bude operisana 7-godišnja devojčica. Detetu je zbog teške povrede morao da bude odstranjen jedan bubreg koji se bukvalno raspao i sreća je da se u smeni zatekao iskusni hirurg koji je operaciju uradio po svim pravilima medicinske struke. Devojčica je zbrinuta i kasnije zbog boljeg postoperativnog toka prebačena u Beograd, ali je taj slučaj uznemirio hirurge i doveo ih, praktično, u „tihi“ protest“, navode naši sagovornici iz valjevske bolnice.

Valjevskoj bolnici već duže vreme nedostaju dečji hirurzi, jer postojeća tri lekara nisu dovoljna da 24 sata budu na raspolaganju deci iz Kolubarskog okruga kojoj je neophodna lekarska pomoć.

„ U bolnici postoji interna naredba da operacije dece, u slučaju neprisustva dečjeg hirurga, obavljaju hirurzi za odrasle.Međutim, niko više neće da se kocka sa svojom ljudskom i profesionalnom karijerom jer, bez obzira koliko su stručni i voljni da pomognu, hirurzi za odrasle se bave potpuno drugačijom anatomijom tela. Zbog toga je od uprave bolnice zatraženo hitno rešenje, uz predlog da se angažuje bar jedan dečji hirurg sa Instituta za majku i dete. O svemu je obavešteno i Ministarstvo zdravlja“, navode naši sagovornici iz valjevske bolnice.

 

Uprava se ne izjašnjava o problemu, ali uvodi pravila za novinare

U valjevskoj bolnici nisu želeli da komentarišu ove probleme koji postoje u ovoj zdravstvenoj ustanovi. “Pošto je direktor na odmoru do 18. septembra, niko iz ustanove neće davati nikakve zvanične izjave oko minulih dešavanja  na hirurgiji, kao ni oko konačnog rešenja, jer će se tek održati sastanci na tu temu. Hirurgija trenutno normalno funkcioniše”, navodi se u odgovoru koji je dostavljen portalu Patak online.

Uprava, koja ne želi da se izjasni o ovom ozbiljnom problemu, jer je direktor na odmoru, izjasnila se o odnosu prema medijima, te je zatražila da novinari ubuduće sva pitanja dostavljaju elektronskom poštom, a ne telefonskim putem, kao što je bio slučaj svih ranijih godina.

 

7 komentara na “U bolnici radi samo jedan dečji hirurg, hirurzi za odrasle ne žele više da operišu decu

 1. U bolnici valja i vise nego sto se moze.Svi rade na gornjoj granici izdrzljivosti.Ima i javasluka ponegde,ali i sa druge strane.Pacijenti u ovoj bedi i u hajci na radnike javnih sluzbi misle da im je sve na izvolte pa i da vredjaju medicinske radnike i da im prete.To se svaki dan desava,ali pacijenti imaju zastitnika svojih prava a medicinski radnici nikoga.Ni obezbedjenje ne sme nista.Na ulazu u bolnicu pise da je strogo zabranjeno uci neadekvatno obucen,U ponedeljek ce biti toplo pa proverite kakvi se pacijenti setaju po bolnici.Svoja prava traze,ali druga pravila ne postuju.Teska vremena za sve.Problem D.hirurgije ostoji odavno,ali sada je eskalirao i doslo je do veoma teske situacije.Na zalost

  12

  13
 2. Nekoliko „nedoslednosti“ u tekstu: prvo- Hirurg, a i svaki lekar ne sme da odbije da leči (operiše) nekog- osnova etike, drugo-kockanje sa ljudskom i profesionalnom karijerom je manje bitno od zdravlja i života dece, to svakako ne bih trebalo stavljati u prvi plan ukoliko si davaoci izjava časni, treće-nije tačno da je potpuno drugačija anatomija tela dece od odraslih, pa nisu deca druga vrasta od odraslih.
  I ne manje bitno- u poslednjih 16 godina su direktori OB Valjevo bili hirurzu, a sadašnji direktor je zatekao ovakvo stanje.

  6

  3
  1. Ako nema druge mogucnosti pogledaj te sajt RFZZO o zadnjoj kontroli u Domu zdravlja i plus predhodne i plus predhodne i videcete uz niz drugih propusta.Naravno ja znam da vi koji koristite da vam se obracunavaju vece plate po osnovu postavljenja na neka mesta ili da seplaca medicinska setra sa fakultetom ,a to ide iz sopstvenih sredstava ili se prima dva radnika tj. dve pravnice !!Slobodno stavljaj te minuse svaki minus gradjani znaju da je sve tacno u ono sto ja pisem ,sto mogu u svakom momentu sa mojim prijateljima da ponudim na uvid!

   2

   3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *