nedelja, 16. juna 2024.

U decembru svaki dan sa prekoračenim vrednostima PM-10 čestica

Objavljeno: 25. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – PM-10 čestice (prašina manja od 10 mikrometara) su najopasniji polutant u vazduhu koji je proglasila Svetska zdravstvena organizacija, zato je za Agenciju za zaštitu životne sredine njihovo merenje prioritet, a u decembru njihovo prisustvo u vazduhu Valjeva bilo svakodnevno preko dozvoljene granične vrednosti od 50 mikrograma po kubnom metru.

To je, tokom jučerašnje javne rasprave o aerozagađenju u Valjevu, predočio Milenko Jovanović, iz

Odeljenja za kontrolu vazduha u Agenciji. Jovanovićev zadatak na javnoj raspravi, kako je naglasio, bio je da potpuno objektivno objasni rezultate merenja aerozagađenja koje u našem gradu sprovodi Agencija, njegove uzroke, ali i da predloži moguća rešenja za smanjenje zagađenja.

– Ja potpuno razumem zabrinutost Valjevaca koji rezultate merenja zagađenosti prate na našem sajtu Agenije i koji često mogu da vide da je grad označen ljubičastom bojom, što je pokazatelj najvećeg zagađenja. Praćenje PM-10 čestica, koje mi prikazujemo, predstavlja prioritet jer je SZO objavila da je to najopasniji polutant u vazduhu, odgovoran za smrt 6.000 ljudi u Srbiji svake godine, a u Valjevu su prekoračene vrednosti PM-10 čestica u vazduhu prisutne više od 100 dana godišnje. Tokom decembra, u Valjevu smo izmerili svakodnevna prekoračenja dozvoljenih vrednosti PM-10 čestica sa nekada jako visokim srednjim dnevnim vrednostima, a najveća je bila 351mikrogram po kubnom metru – naveo je Jovanović.

On je dodao da je tokom leta vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta, tako da je jasno da je problem Valjeva period zime, pre svega zbog uticaja grejenja. Uz to, Jovanović je konstatovao da Valjevo ima nepovoljan geografski položaj u kotlini, ali i nepovoljne meteorološke uslove i bitno smanjeno provetravanje, koje, na primer, imaju gradovi u ravnici.

Načelnik odeljenja za kontrolu vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine ističe da problem aerozagađenja vazduha u Valjevu nije „od juče“, pa tako ne može ni da se reši „preko noći“.

– Prvo od rešenja je prelazak kotlova „Toplane“ sa mazuta na gas, čime bi se bitno smanjila emisija polutanata u samom centru a povećao broj priključaka, kao i smanjenje nivoa saobraćaja u centru grada. Da se tako počne kako bi se za pet do deset godina stanje vazduha dovelo na prihvatljiv nivo, a od Agencije očekujte svaku moguću stručnu pomoć – poručio je Jovanović, dodajući da je Ministarsvo za zaštitu životne sredine, koje je formiralo Radnu grupu za smanjenje aerozagađenja u Srbiji, tu poruku već prenelo predstavnicima Grada.

3 komentara na “U decembru svaki dan sa prekoračenim vrednostima PM-10 čestica

  1. Radi se na resavanju problema sto je najbitnije ,lokalna vlast je izdvoija budzet , da ovaj vise deceniski problem resimo na zadovoljstvo svih nas gradjana

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *