nedelja, 3. marta 2024.

U drugoj nedelji marta vazduh u Valjevu je bio opasan po zdravlje

Objavljeno: 17. marta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U drugoj nedelji marta dostignut broj od 64 dana zagađenog vazduha od početka godine, pokazuju podaci „Lokalnog odgovora“, koji sprovodi akciju „Aero Alarm“. Kako se navodi, u drugoj nedelji marta vazduh u Valjevu je svaki dan bio opasan po zdravlje.

Šest dana je ocenjen indeksom „zagađen“, a u petak “jako zagađen”. Najviše prekoračenje graničnih vrednosti PM10 čestica dostignuto je u petak 12. marta, kada je prosečne dnevna koncentracija iznosila 138.73 μg/m3.

Najviša satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica za proteklu nedelju zabeležena je u petak 12.marta u 19 časova i iznosila je 202.79 μg/m3. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu satnu koncentraciju istog dana u vrednosti od 195.02 μg/m3 u 19 sati.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe, a ljudi iz osetljivih grupa su mogli da dožive ozbiljnije zdravstvene posledice. U petak je zbog visokih koncentracija zagađujućih materija vazduh predstavljao vanrednu zdravstvenu opasnost za sve stanovnike Valjeva.

„Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)“, navodi se u saopštenju za javnost „Lokalnog odgovora“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *