petak, 24. maja 2024.

U januaru je 14 dana vazduh bio zagađen

Objavljeno: 24. januara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Od početka godine u Valjevu je vazduh bio zagađen 14 dana. Protekle sedmice vazduh je bio nešto bolji u odnosu na prve dve nedelje januara, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako se navodi, najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM10 čestica je zabeležena u u ponedeljak, 16. januara, u vrednosti od 111,24 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je istog dana u vrednosti 98,47 µg/m3.

Istog dana je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 22 časa u vrednosti od 210,34 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, dok je maksimalna satana vrednost za suspendovane PM2,5 čestice iznosila od 206,74 µg/m3.

Uključi se

Kako je saopšteno iz organizacije „Lokalni odgovor“, građani Valjeva, udruženja, mediji, poslovni subjekti, predstavnici javnih preduzeća i lokalnih vlasti u našem gradu će narednih meseci imati priliku da učestvuju u javnim konsultacijama za pripremu Integralnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije (INEKP). To će biti jedinstvena prilika da sve grupe u našoj zajednici javno iskažu kako vide svoje planove, namere i očekivanja kada su u pitanju upotreba energije i zaštita životne sredine. U prvom delu konsultacija koje će trajati do kraja marta ove godine, planirano je sprovođenje probnog istraživanja o mogućnostima za povećanje broja korisnika sistema daljinskog grejanja u Valjevu, kao i javna prezentacija rezultata istraživanja.

Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) je ključni dokument koji treba da postavi ciljeve domaće energetske i klimatske politike, pruži okvir za proces energetske tranzicije i bude instrument za dostizanje dugoročnih ciljeva energetske i klimatske politike EU. INEKP usvaja Vlada Srbije za period do 2030. godine sa projekcijama do 2050. i definisaće nove ciljeve za unapređenje energetske efikasnosti, veću upotrebu obnovljivih izvora energije, unapređenje sigurnosti snabdevanja i smanjenje energetskog siromaštva.

Konsultacije o INEKP-u u Valjevu realizuje udruženje Lokalni odgovor u okviru projekta Civilno društvo za energetsku tranziciju“ koji sprovode Beogradska otvorena škola i RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine), zajedno sa partnerima u još pet gradova: Beograd,  Bor, Kraljevo i Smederevo. Akcija se odvija uz podršku Britanske ambasade u Beogradu do kraja marta 2024. godine, saopštilo je udruženje „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *