ponedeljak, 26. februara 2024.

U Kolubarskom okrugu od karcinoma za godinu dana obolele 953 osobe

Objavljeno: 6. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Kolubarskom okrugu prošle godine je od karcinoma obolelo skoro 960 osoba, Kod najveći broj je dijagnostikovan karcinom kože, kolorektalni karcinom, zatim karcinom dojke i pluća. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji od karcinoma godišnje oboli 36.000 osoba, a umre 20.000 ljudi. Ova opaka bolest je po stopi oboljevanja i smrtnosti visokopozicionirana na drugo mesto već godinama, zato lekari poručuju da je preventiva veoma važna.

„U prošloj godini je dijagnostikovan karcinom kod 953 osobe. Od toga bilo je 90 slučajeva karcinoma dojke, zatim 115 kolorektalnih karcinoma, 90 pluća, ginekoloških lokalizacija 67, malignih melanoma 28, kože 211, digestivnih 65, dok je ostatak raspoređen na ORL lokalizacije i hematološke maligne bolesti“, saopšteno je iz valjevske bolnice.

Patolog valjevske bolnice dr Vesna Krstevski kaže da broj obolelih stalno raste, ali, kako kaže,  to je zbog načina i poboljšanja dijagnostike koja je doprinela i povećanju broja novoobolelih, koji se na našu sreću sada otkrivaju i u ranijim stadijumima kada je izlečenje moguće i do 100 odsto u zavisnosti od lokalizacije.

„Kada je dojka kao organ u pitanju dobrom dijagnostikom se sada otkrivaju promene koje ni mi kao lekari,a ni sama žena ne može da napipa, što i jeste cilj. Ukoliko se lezija otkrije u ranom stadijumu kao karcinom in situ onda ona može i 100 odsto da se izleči. Što se tiče primarnih lokalizacija kod ženske populacije je i dalje vodeći karcinom dojke, slede ga kolorektalni debelo crevo, a nešto što je drugačije nego li u ranijem periodu to su pluća. Trenutno se češće dijagnostikujukarcinomi pluća kod žena nego pre. Nakon ovih lokalizacija slede ginekološka oboljenja pre svega karcinomi jajnika. Kod muške populacije najzastupljeniji su karcinomi pluća, zatim kolorektalni i prostata kao najbrojnije lokalizacije“, kaže dr Krstevski.

Što se tiče smrtnosti i dalje najviše ženske populacije umire zbog karcinoma dojke iako je on potpuno izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Kod muške populacije smrtnost je najveća kod obolelih od karcinoma pluća. Dr Krstevski kaže da je pored dobre dijagnostike veoma važna prevencija, blagovremeno otkrivanje oboljenja i podizanja svesti za brigu o sopstvenom zdravlju.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *