sreda, 24. aprila 2024.

U Kolubarskom okrugu živi oko 9.000 osoba sa invaliditetom

Objavljeno: 5. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo, foto: Patak online
Valjevo, foto: Patak online

VALJEVO- U Kolubarskom okrugu živi 8.537 osoba sa invaliditetom, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku na osnovu poslednjeg popisa stanovništva.

Statistika pokazuje da više žena – 4.911 ima neku vrstu invaliditeta u odnosu na muškarce – 3.626. Posmatrano po mestu stanovanja, 2.989 osoba sa invaliditetom živi u gradskim naseljima, a na seoskom području 5.548.

Neku vrstu invaliditeta imaju 332 osobe mlađe od 30 godina, 2.186 osoba starosti između 30 i 65 godina i čak 6.019 osoba starijih od 65 godina.

Prema ovim podacima, 5.076 osoba ima problem sa hodom ili penjanjem uz stepenice, 2.877 ima problem sa vidom, 2.160 osoba ima poteškoća sa sluhom, 1.957 osoba nije samostalno pri odevanju, ishrani i održavanju higijene, 1.264 osobe imaju problem sa pamćenjem i koncentracijom, a 974 osobe imaju problem sa komunikacijom.

Najviše osoba sa nekom vrstom invaliditeta živi na teritoriji grada Valjeva 4.152, u Ubu 1.502, u Lajkovcu žive 864 osobe sa invaliditetom, Mionici 735, Ljigu 613, dok u Osečini živi 671 osoba sa hendikepom.

Parking, foto: Patak online

Položaj osoba sa invaliditetom nije na zadovoljavajućem nivou

Predsednik Udruženja obolelih od multiple skleroze Kolubarskog okruga Dejan Drajić ističe da položaj osoba sa invaliditetom i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, a na to utiče puno aspekata.

“Nepristupačnost objektima, trotoari i prelazi  na raskrsnicama nisu prilagođeni za osobe sa invaliditetom. Isto tako brojni formulari u javnim ustanovama nisu prilagođeni slepim i slabovidim, zapošljavanje osoba sa invaliditetom veoma je otežano. U seoskim sredinama stanje je mnogo gore. Pitanje je ko sve brine o osoba sa invaliditetom, kao i njihova neupućenost u ostvarivanje zagarantovanih prava”,  kaže Drajić.

Kako navode u Republičkom zavodu sa statistiku, prilikom prikupljanja podataka o invaliditetu  korišćen je sociološki pristup prema kome osoba može smatrati da, i pored postojanja određenog zdravstvenog problema, nema poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kod kuće, u školi ili na poslu – pre svega zahvaljujći i podršci okoline ili korišćenju odgovarajućih pomagala.

To drugim rečima znači da se broj od 8.537 osoba ne odnosi na stvaran broj osoba sa invaliditetom, već samo na osobe koje sebe doživljavaju kao lica sa hendikepom. Osobe koje nisu želele da odgovore ni na jedno od postavljenih pitanja i osobe za koje podaci nisu prikupljeni, uključeni su u kontigent osoba čiji je status invaliditeta nepoznat, a njih je u Kolubarskom okrugu ukupno 1.537 – 840 muškaraca i 697 žena.

D.D.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *