sreda, 24. aprila 2024.

Od početka godine samo 9 dana vazduh nije bio zagađen

Objavljeno: 6. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Svakog dana protekle sedmice stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “veoma loš” i “izuzetno loš”. To pokazuje izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu, koji je objavio Lokalni odgovor.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha do prestanka grejne sezone i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Lokalni odgovor poziva uprave vrtića i osnovnih škola da informišu decu i roditelje o zagađenju vazduha, te da preduzimaju mere za zaštitu zdravlja dece i učenika.

Od početka godine do 5. februara u vazduhu u Valjevu je zabeleženo 27 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio veoma loš i loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani, navodi se u izveštaju Lokalnog odgovora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *