nedelja, 21. aprila 2024.

U Mionici 17 umetnika iz više zemalja slikalo sa osnovcima

Objavljeno: 24. septembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Po treći put u Mionici je organizovana likovna kolonija „Ribnica 3 2021”, koja je okupila 17 umetnika iz Rusije, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U likovnim radionicama sa slikarima učestvovali su i mionički đaci iz Donje Toplice i Rajkovića. Oni su imali priliku da se upoznaju sa slikarstvom i na kreativan i zanimljiv način steknu nova saznanja.

Predsednik opštine Boban Janković je na svečanom otvaranju izložbe poručio da se u Mionici već tradicionalno održava likovna kolonija i da je odlično.

„Siguran sam da je naš kraj bio velika inspiracija umetnicima i da su uživali. Veliki su benefiti koje nam je doneo moderan Kulturni centar. Sada se ovde dešavaju mnoge manifestacije. Kada smo izdvajali novac za njegovu rekonstrukciju znali smo da ulažemo u prave stvari. U obnovu Kulturnog centra uložili smo 28 miliona dinara. Nastavićemo da razvijamo segmente društvenog i kulturnog života naših sugrađana. Kuća Kolubarske bitke svedoči tome, a Mionica će uskoro dobiti impresivnu građevinu koja će prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu“, rekao je Janković.

Na tradiciju likovnog stvaralaštva u Mionici, prisutne je podsetio pozorišni reditelj Miroslav Trifunović.

„Još u drugoj polovini prošlog veka, profesor Bogdan Kršić dovodio je svoje studente u Ribnicu, gde, koristeći litografski kamen iz Struganika, nastaje Likovna kolonija grafike. Ne zaostaje ni Likovna kolonija Banje Vrujci predvođena istoričarem umetnosti, Zoricom Đorđević, koja okuplja slikare iz zemlje i inostranstva“, rekao je Trifunović.

Izložba radova biće otvorena do kraja oktobra u galeriji mioničkog Kulturnog centra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *