ponedeljak, 22. jula 2024.

U Mionici uskoro počinje izgradnja Kuće Kolubarske bitke

Objavljeno: 17. septembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- U Mionici uskoro počinje izgradnja Kuće Kolubarske bitke, koja će u 5D formatu prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića.

Kako je saopšteno, završena je javna nabavka za građevinske radove, a za izvođača je izabrana firma „Gradnja-kop“ iz Slovca. U narednom periodu planirano je potpisivanje ugovora, a potom i početak radova.

Za realizaciju jednog od najznačajnijeg projekta za opštinu, Ministarstvo kulture odobrilo je 13 miliona dinara za prvu fazu radova, u okviru kojih će biti rekonstruisana unutrašnjost Kulturnog centra i postavljen i oslikan mural dimenzija 33×8 metara.

„Napokon smo blizu početka radova. Kao što smo i obećali, ove godine ispunićemo svoj dug prema precima i srpskoj istoriji. Mi se obavezujemo da ćemo se vojvodi Mišiću odužiti za slobodu, hrabrost i junaštvo. Nikada nećemo zaboraviti šta su srpski vojnici u Kolubarskoj bici učinili za svoju zemlju. Sledićemo njihov primer i hrabro se boriti za Srbiju. Srbija danas gradi više nego ikada, imamo fabrike, nove puteve, nova radna mesta. Naša Mionica, uz našu državu hrabro korača putem razvoja i boljeg života svih nas“, rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu na 400 kvadrata posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta. Ovim projektom biće zaokružen proces rekonstrukcije i adaptacije Kulturnog centra Mionica započet 2016. godine, kada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a nakon toga dograđene i pomoćne prostorije.

„ Radimo na razvoju kulture i edukaciji naše zajednice. Ako pogledamo Mionicu pre pet godina i sada, videćemo da deca sada pohađaju rekonstruisane škole, da mogu besplatno upisati časove glume, gimnastike, jezika. Organizuju se kulturna dešavanja u rekonstruisanom Kulturnom centru, opremljena je biblioteka. Našu varoš krasi nova sportska hala, sportski tereni. Asfaltiramo puteve, radimo vodovod. U razvoj kulture i sporta uložili smo preko 140 miliona dinara. I nećemo stati. Nastavićemo da se razvijamo iz dana u dan“, zaključio je Janković.

Projekat je delo čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike biće izgrađen po uzoru na moskovski muzej – panoramu posvećen Borodinskoj bici.

U poslednje četiri godine Mionica je povećala ulaganja u oblast kulture. Povećan je i broj likovnih izložbi i književnih večeri, kao i broj posetilaca.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *