četvrtak, 18. aprila 2024.

U nedelju preventivni kardiološki pregledi

Objavljeno: 8. marta 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Preventivni pregledi, foto: ZC
Preventivni pregledi, foto: ZC

VALJEVO- U valjevskom Domu zdravlja u nedelju, 10. marta, biće organizovani besplatni kardiološki pregledi za sve zainteresovane građane.

Kako je saopšteno, u Domu zdravlja Valjevo od 8 do 16 časova timovi lekara i medicinskih tehničara će raditi merenje krvnog pritiska, zatim EKG, a biće omogućeno određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Osim laboratorijskih analiza i merenja, građane će pregledati i četiri kardiologa valjevske bolnice.

„Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani izdvoje svoje vreme i posvete ga sopstvenom zdravlju i blagostanju, u  Domu zdravlja Valjevo, u intervalu od 8 do 16 časova“, navodi se u saopštenju za javnost Zdravstvenog centra.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok oboljevanja i smrtnosti u Srbiji i svetu. U većini slučajeva kardiovaskularne bolesti sa komorbiditetima izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati i lečiti.

Osim genetskih faktora koji su primarni faktor rizika i na njih ne možemo uticati jer ih nasleđujemo, tu su i sekundarni faktori rizika na koje stručna javnost permanentno ukazuje. Od sekundarnih faktora rizika posebno se izdvajaju visok krvi pritisak, gojaznost, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana, kao faktori na koje svaki pojedinac uz nadzor lekara itekako može uticati i sprečiti razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Država ovim preventivnim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i medicinske prosvećenosti i edukacije kako bi preventivne preglede učinila pristupačnim i dostupnim građanima. Preventivni pregledi biće organizovani u nedelju, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *