četvrtak, 30. novembra 2023.

U nemačkoj fabrici biće posla za 1.000 radnika

Objavljeno: 28. juna 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Fabrika, foto: Hansgrohe
Fabrika, foto: Hansgrohe

VALJEVO- Hansgrohe Grupa otvorila je novu proizvodnu lokaciju u Valjevu. Fabrika za proizvodnju armatura za kupatila i kuhinje  izgrađena je za godinu i po dana, uz investiciju od oko 85 miliona evra. Posao do 2028. godine dobiće 1.000 radnika.

„Ova fabrika je deo naše globalne proizvodne strategije, koja ima za cilj održavanje kratkih i sigurnih lanaca snabdevanja i transportnih puteva. Sa zadovoljstvom dočekujemo dolazak naših srpskih kolega u porodicu Hansgrohe“, kaže generalni direktor kompanije Hansgrohe Hans Jürgen Kalmbach.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja fabrike je izjavio da je Hansgrohe „valjevski dragulj“ i zahvalio se nemačkim investiroima koji su došli u Srbiju da ostanu i zajedno učestvuju u rastu i razvoju naše zemlje:

“ Otvaranje fabrike u Valjevu je njihova najveća investicija u poslednjih 120 godina, što govori dovoljno njenom značaju. Drago mi je da je Valjevo dobilo iskusnog poslodavca, a Srbija velikog izvoznika. Proizvodi kompanije Hansgrohe nalaze se u najprestižnijim svetskim zdanjima – poput Burj Khalifa-e, a sada će isti ti  proizvodi imati oznaku da su napravljeni u Valjevu”, rekao je Vučić.

Obilazak fabrike, foto: Hansgrohe

 Kako je saopšteno, trenutno u fabrici u Valjevu radi nešto manje od 100 ljudi. Na duži rok, u Valjevu će biti otvoreno do 1.000 radnih mesta.

 Valjevo ponudilo najbolje uslove

„Pregledali smo lokacije širom sveta i Valjevo ima u sebi sve što nam je bilo neophodno, a to uključuje dostupnost stručnih radnika i dobavljača. Pored toga, sporazumom o pridruživanju sa Evropskom unijom koji Srbija ima, primenjuju se međunarodni visoki standardi za investicije, uz izuzetnu infrastrukturu koju grad nudi. Sa nove lokacije, brzo i efikasno možemo da zadovoljimo sve veću potražnju za našim proizvodima u Evropi“, dodao je Frank Semling, direktor proizvodnje kompanije Hansgrohe.

 Na poklon dobili 13 hektara zemljišta

Nemačka kompanija “Hansgrohe” dobila je na poklon 13 hektara zemljišta u valjevskoj privrednoj zoni. Odbornici Skupštine grada Valjeva su doneli u decembru 2021. godine odluku da zemljište koje je kupljeno novcem iz gradske kase ustupe Republici Srbiji, a nakon toga zemljište je poklonjeno nemačkoj kompaniji „Hansgrohe“.

Lokalna samouprava se nije zaustavila na tome, već je ogroman novac iz gradske kase odvojila za infrastrukturno opremanje privredne zone i to za potrebe fabrike “Biserba”, na čijem svečanom otvaranju je u aprilu ove godine prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i fabrike “Hangrohe”, koja će danas biti otvorena.

15.500 evra subvencija po radnom mestu

Država je ovoj nemačkoj kompaniji još u oktobru 2021. godine odobrila subvencije od 15,5 miliona evra. Ugovor o o dodeli sredstava podsticaja potpisali su Ministarstvo privrede Srbije i „Hansgrohe“ d.o.o. Beograd-Vračar, a nemačka kompanija do 2028. godine ima obavezu da zaposli 1.000 radnika na neodređeno vreme i da do kraja 2027. u proizvodni pogon u Valjevu uloži materijalna i nematerijalna sredstva u iznosu od najmanje 85 miliona evra.

Jedan komentar na “U nemačkoj fabrici biće posla za 1.000 radnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *