nedelja, 14. aprila 2024.

U Petničkoj pećini otkrivena najveća pećinska poznoantička grobnica u Evropi

Objavljeno: 13. oktobra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Arheolozi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo i Istraživačke stanice Petnica, u saradnji sa speleolozima Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ iz Valjeva, otkrili su najveću poznoantičku pećinsku kolektivnu grobnicu u Evropi u do sada nepoznatnoj dvorani u Petničkoj pećini.

Kako je saopšteno iz Istraživačke stanice Petnica, do ovog otkrića došlo je nakon višemesečne suše i znatnog pada nivoa vode u podzemnom Aždajinom jezeru koji je omogućio pristup delovima pećine koji do sada nisu bili istraživani i kroz koje protiče podzemni tok reke Banje.

U toku prvih ispitivanja novootkrivene dvorane od strane valjevskih speleologa i arheologa iz Istraživačke stanice Petnica uočeni su delovi ljudskih skeleta koji su se nalazili u vodi prekriveni sitnim peskovitim muljem. Ubrzo se uključuje i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva i pristupa se hitnom arheološkom istraživanju koje je finansijski podržano od strane Grada Valjeva.

U toku ovog istraživanja pronađeni su skeletni ostaci više od 20 osoba, različte starosne dobi od dece do odraslih, kao i delovi keramičkih posuda iz perioda kasne antike (IV-V vek). Utvrđena arheološka situacija navodi na zaključak da tela pokojnika nisu ukopavana već su iz nekog razloga ostavljena na stenovitoj površini pećinskog kanala.

Petnička pećina, foto: Turistička organizacija Valjeva

Usled dugotrajnog uticaja jakih vodenih struja vremenom je došlo do njihovog  pomeranja iz položaja u kojem su pohranjeni. U narednom periodu predstoje detaljne antropološke, genetske i druge specijalističke analize skeletnog  materijala, kao i  precizno datovanje skeleta. Očekujemo da će u bliskoj budućnosti biti nastavljena dalja istraživanja unutar Petničke pećine i njene šire okoline.

Ovakav vid sahranjivanja u doba pozne antike, sa velikim brojem skeleta koji su pohranjeni duboko unutar pećine, do sada nije bio poznat na tlu Evrope. Nalaz  iz podzemnog toka reke Banje predstavlja jedinstveni slučaj i značajno arheološko otkriće.

Na značaj Petnice i Petničke pećine tokom perioda pozne antike upućuju i rezultati ranijih arheoloških istraživaja sa nekropole ispred pećine, kao i grobnog mesta novorođenčeta unutar  bočnog kanala dvorane sa vigledima.

Po svojoj prirodi ova otkrića svrstavaju Petničku pećinu u grupu značajnih arheoloških lokaliteta i predstavljaju važan element za poznavanje i proučavanje antičke Evrope, navedeno je u saopštenju za javnost.

Jedan komentar na “U Petničkoj pećini otkrivena najveća pećinska poznoantička grobnica u Evropi

  1. Naćićete vi u pećini kostiju Srpskih domaćina koje je španac pobio, nije mu dzabe hromi zagorac zvani mali jožek dodelio zvanje heroja, drugih „herojstava“ španac nije imao, počeo ubijanjem dva Srbina nenaoružana žandarma Kraljevine Jugoslavije u Beloj Crkvi na Ivanjdanskom vašaru, bilo žena sa decom kao na svakom vašaru onog doba, sejao teror među lokalnim stanovništvom…

    2

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *