sreda, 17. aprila 2024.

U srednjim školama ima 1.588 slobodnih mesta

Objavljeno: 22. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U srednjim školama u Kolubarskom okrugu ima 1.588 slobodnih mesta, dok je u Okrugu osmi razred završilo 1.445 đaka. Najviše mesta, 240,  ima u Tehničkoj školi, u Valjevskoj gimnaziji ima 214, a u Poljoprivrednoj, Ekonomskoj i Medicinskoj školi po 180 slobodnih mesta.

Učenici koji su završili osmi razred završni ispit, odnosno malu maturu polažu 23, 24. i 25. juna, a da li će upisati željenu školu, zavisi od osvojenih bodova i uspeha u osnovnoj školi.

Mali maturanti 23. juna rešavaju test iz srpskog jezika, narednog dana iz matematike, a 25. juna polažu kombinovani test.

Rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski upravni okrug Zorica Jocić kaže da će testiranje sva tri dana biće organizovano od 9  do 11 časova.

„Ukoliko se dogodi da neko zakasni, u prvih trideset minuta biće moguće da učenik polaže završni ispit, ali uz dozvolu predsednika školske komisije, a to je direktor škole. Učeniku koji je zakasnio neće se produžiti vreme testiranja, nego će morati da završi u planiranom vremenu do 11 časova. Testiranje će biti organizovano u učionicama gde može da bude maksimalno 12 učenika, a njihov rad pratiće dva nastavnika. Ukoliko u školi ima manje od 50 učenika osmog razreda, škole mogu da organizuju testiranje u svojim fiskulturnim salama ili nekom većem prostoru uz obavezno rastojanje od dva metra između učenika u svakom smeru“, rekla je Zorica Jocić.

Preliminarni rezultati završnog testa biće objavljeni 27. juna, dok će konačni rezultati biti 2. jula. Nakon toga učenici popunjavaju listu želja i podnose prijava za upis u srednju školu. To mogu da obave lično u školi ili elektronskim putem. Drugi upisni krug je 16. jula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *