subota, 20. aprila 2024.

U valjevskim selima moguć isti scenario kao u Majdanpeku?

Objavljeno: 12. decembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Isti scenario, poput nevremena koje je zahvatilo Majdanpek i Knjaževac, gde su tamošnji žitelji bili nekoliko dana bez struje, mogao bi da se dogodi i u valjevskom kraju, upozoravaju iz Elekteromreže Srbije. Od četiri označe „crne tačke“ gde su moguće havarije na elektromreži na prvom mestu se nalazi pravac Valjevo- Bajina Bašta. Izvršni direktor EMS Nebojša Petrović kaže da je problem u ovom delu Srbije to što se dalekovodi nalaze u nepristupačnim šumama i brdima, kojima je teško prići u slučaju kvara. „ Najkritičniji je pojas od Valjeva do Bajine Bašte, jer se radi o veoma nepristupačnom terenu“, rekao je Petrović. Kako saznajemo, u tom delu su čak pojedini stubovi dopremljeni helikopterima.

Direktor ogranka Elektromreže Srbije u Valjevu Miloš Danilović kaže za Patak da je tokom leta urađen remont dalekovoda na kritičnom pravcu, tako da se veći problemi ne očekuju, osim u slučaju elementarnih nepogoda.  „Ono što se desilo u Majdanpeku je prirodna katastrofa. Mi smo uradili sve što je do nas da bi predupredili posledice, a prirodnu katastrofu ne možemo da predvidimo. Ipak, pošto je kod nas drugačiji sistem napajanja, mislim da ne može da se dogodi da neka sela budu više dana bez struje, kao što je bio slučaj u Majdanpeku“, kaže Danilović.

Pored pravca od Valjeva do Bajine Bašte, kao „crne tačke“ označeni su pravci Kraljevo- Raška, Grdelička klisura i pravac od Surdulice do bugarske granice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *