utorak, 28. maja 2024.

Prekovremeni rad za ženu, kumove i prijatelje

Objavljeno: 11. decembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Direktor valjevskih vrtića Zlatomir Marković podelio je unapred svojoj ženi, kumovima i prijateljima, koji rade u toj ustanovi, rešenja o prekovremenom radu! U rešenjima koja su doneta za period od 5. do 31. decembra kao razlog za prekovremeni rad pominje se čak „viša sila“. Direktor tvrdi da je sve uradio po zakonu, a pravnici navode da je ovo očigledan pokušaj da se nadomesti smanjenje plata u javnom sektoru.

Privilegiju da unapred dobiju rešenja o prekovremenim satima ima 20 ljudi od ukupno 300 zaposlenih u valjevskim vrtićima, a na osnovu izdatih rešnjenja, njima decembarske plate mogu da budu povećena za čak 26 odsto. Na ovom spisku ima osoba koje se trenutno nalaze na odmoru i bolovanju. Zbog čega je njih stao na taj spisak, pokušali smo da saznamo od direktora vrtića, međutim, Marković nam nije dao konkretan odgovor.

Direktor valjevskih vrtića tvrdi da će novac dobiti samo oni koji su imali prekovremene sate, tako da ne znači da će naknadu dobiti svi koji su se našli na ovom spisku. Marković kaže da je odluku o prekovremenom radu doneo jer je procenjeno da će tokom decembra biti povećan obim posla u pojedinim službama. U rešenje stoji da razlog za prekovremeni rad može biti „viša sila“, a Marković objašnjava da se taj pojam odnosi na elementarne nepogode. Iz ovoga proizilazi da Marković ima informaciju da će do kraja decembra u Valjevu biti elementarnih nepogoda!  Na spisku „podobnih“ našli su se i zaposleni u administraciji, među njima i pravnik PU „Milica Nožica“ Srđan Radović, koji je nedavno dobio posao u toj ustanovi.

Pravnici u pojedinim javnim preduzećima u Valjevu kažu da je ovo očigledan pokušaj direktora obdaništa da nadomesti smanjenje plata u javnom sektoru. Oni su nam potvrdili da se prekovremeni rad ne može odrediti unapred, već da se boduje unazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *