nedelja, 26. maja 2024.

U valjevskoj bolnici zauzeti svi respiratori

Objavljeno: 21. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- „Na kovid odeljenju valjevske bolnice u poslednje vreme svakodnevno imamo između 190 i 200 pacijenata, a ono što je najcrnje je da su 34 respiratora različitog moda non stop zauzeti“, to je izjavila direktorka valjevske bolnice Branka Antić i upravo ova njena rečenica najbolje opisuje situaciju u kojoj se nalazimo.

Direktorka bolnice je za Televiziju Valjevo plus izjavila da je situacija veoma teška, jer se radi o virusu koji za kratko vreme može da dovede do smrtnog ishoda.

„Neverovatno koliko je opasna ova bolest, jer samo u nekoliko minuta može da odnese život. Dešavalo mi se da vidim pacijenta u dobrom stanju, a posle pola sata je završio na respiratoru. Takav razvoj zapaljenja pluća smo ranije viđali samo kod veoma starih ljudi i kod beba“, rekla je direktorka bolnice.

Dr Branka Antić

Valjevska bolnica je podeljena na kovid i nekovid bolnicu. Cela „ruska bolnica“, osim manjeg dela nefrologije, je namenjena kovid pacijentima.

Šta je sa nekovid pacijentima?

Direktorka valjevske bolnice kaže da se specijalistički pregledi za nekovid pacijente obavljaju u meri koliko je to moguće.

„Angio sala nesmetano radi i to je veoma važno. Hirurgija obrađuje malignitete i tu nema čekanja. Na listi čekanja su samo pacijenti koji čekaju na operaciju kuka i kolena, jer ih to životno ne ugrožava. Ne smemo da ih izlažemo riziku da se neko zarazi korona virusom, a to uvek može da se dogodi, jer je ovaj virus nešto što može životno da ih ugrozi“, rekla je Branka Antić za Televiziju Valjevo plus.

I dok se u crvenoj zoni vodi borba za život, dok se pacijenti bore za dah, a lekari i drugo medicinsko osoblje po više sati radi u skafanderima, kao dva paralelna sveta, s druge strane se održavaju svadbe i punoletstva sa nekoliko stotina gostiju, kafići su puni, epidemiološke mere se, uglavnom, ne poštuju, a Štab za vanredne situacije Valjeva ne donosi nikakve nove mere, već isključivo postupa onako kako odluči Krizni štab Srbije.

Naslovna fotografija: skrinšot Televizija Valjevo plus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *