sreda, 24. jula 2024.

Zagađenje vazduha u Valjevu meriće Institut Vatrogas iz Novog Sada

Objavljeno: 22. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Posao monitoringa ili merenja zagađenja vazduha u Valjevu obavljaće Insitut vatrogas doo iz Novog Sada. Oni su na javnoj nabavci, koju je raspisala Gradska uprava Valjeva, dostavili povoljniji ponudu od Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

Kako je navedeno u odluci o dodeli ugovora, kriterijum za dodelu ovog posla je bila najpovoljnija cena. Preduzeće iz Novog Sada je dostavilo ponudu od 2,7 miliona dinara, za oko 300.000 nižu od Zavoda za javno zdravlje.

Merenje zagađenja vazduha će se obavljati od 1. novembra ove, do 31. oktobra iduće godine.

Firma koja je dobila posao dužna je da 24 sata meri nivo suspendovanih čestica PM10, sumpor dioksida, azot dioksida i čađi. Merenja će se obavljati na šest gradskih lokacija.

U dvorištu Zavoda za javno zdravlje 24 sata će se meriti suspendovane čestice PM10, dok će se koncentracija čađi, sumpor dioksida i azot dioksida meriti na mernim mestima u obdaništima „Kolibri“, „Pčelica“, „Vidra“ i „Bubamara“, kao i u Osnovnoj školi „Sestre Ilić“

„Nakon obavljenih merenja Naručiocu je potrebno dostaviti mesečni izveštaj o ispitivanju sa stručnim mišljenjem lekara specijaliste higijene i humane ekologije odnosno sa tumačenjima rezultata sa zdravstvenog aspekta i preporukom za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata. Na dnevnom nivou se dostavlja informacija o eventualnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara kvaliteta vazduha. Dnevna informacija – rezultat merenja sa prekoračenjem graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara se dostavlja sa vremenskom distancom od dva dana odnosno u okviru minimalno potrebnog vremena za uzimanja uzorka, merenje i obradu rezultata u skladu sa akreditovanom i primenjenom metodom merenja“, navedeno je u opisu javne nabavke koju je raspisala Gradska uprava.

Jedan komentar na “Zagađenje vazduha u Valjevu meriće Institut Vatrogas iz Novog Sada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *