petak, 24. maja 2024.

„U Valjevu na visokom nivou jedino zagađenje vazduha“

Objavljeno: 20. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeležen 131 dan sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Oni ocenjuju da je u Valjevu na visokom nivou jedino zagađenje vazduha.

„Prošla je još jedna decembarska nedelja sa zagađenim vazduhom. Kiša je delimično ublažila zagađenje. Najviša srednja dnevna koncentracija je zabeležena u četvrtak, 15.decembra, kada su suspendovane PM10  čestice iznosile 132,1 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena istog dana u vrednosti 123,52 µg/m3“, navodi se u izveštaju.

Prošlog četvrtka je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 21 čas u vrednosti od 238,64 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. Istog dana, u isto vreme,  registrovana je vrednost od 235,08 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Čist vazduh-samo za odlikaše

Iz Gradske uprave je saopšteno da će o trošku javnog budžeta, u okviru realizacije Lokalnog plana akcije za decu, na zimovanje na planinu Divčibare biti poslato 70 najboljih učenika valjevskih osnovnih škola. Nadležni tvrde da je to poduhvat koji će doprineti poboljšanju kvaliteta života dece. Sa druge strane, približno 10.000 dece i mladih u Valjevu je gotovo svakodnevno izloženo uticaju zagađenog ambijentalnog vazduha, gotovo polovinu godine. Deca i mladi predstavljaju najosetljiviju grupu stanovništva koja je pogođena zagađenjem vazduha. Valjevo do današnjeg dana nema razvijen niti usvojen Plan kvaliteta vazduha niti plan zaštite zdravlja stanovništva, posebno dece, od uticaja zagađenog vazduha“, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *