ponedeljak, 22. jula 2024.

UAE izgradili četiri kuće u Valjevu

Objavljeno: 21. novembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskom kraju pola godine nakon majskih poplava izgrađene su samo četiri kuće. Po ministaru rada i socijalne politike Aleksandaru Vulinu država je mnogo učinila za Valjevo. Ministar Aleksandar Vulin, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Džuma Rašid Sejf Zajed Al Daheri i direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević obišli su četiri kuće koje su izgrađene na Petom puku, zahvaljujući donaciji UAE. Među onima koji će imati sreću da pre zime dobiju krov nad glavom je porodica Rakić, koja je zbog klizišta ulici Jakova Nenadovića ostala bez kuće. Glava porodice Goran Rakić kaže da su presrećni zbog novog doma, jer su prethodnih šest meseci živeli u prinudnom smeštaju.

Nove kuće izgrađene su na placevima koje je obezbedila lokalna samouprava, a zahavljujući donaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ambasador te zemlje u Srbiji Džuma Rašid Sejf Zajed Al Daheri je rekao da je njihova donacija vredna milion evra, a nove domove dobiće 35 porodica iz Valjeva, Krupnja i Obrenovca. “ Ovo je poklon mog  naroda.  Ovo potvrđuje bliske veze između dve zemlje koje će da rastu. Tu smo da pružimo pomoć, nadamo se da neće biti novih prirodnih katastrofa. Želimo da ove porodice u Valjevu provedu zimu bezbedne, dobro je što je rok za useljenje 6. decembra pre zime“, rekao je ambasador.

Iako će mnoga domaćinstva, posvemu sudeći, zimu dočekati bez krova nad glavom, jer u valjevskom kraju još uvek nije počela izgradnja svih kuća koje su na spisku, a zima se primakla, ministar Aleksnadar Vulin kaže da je državno rukovodstvo mnogo učinilo za ovaj kraj. “ Država je mnogo uradila i obezbedila pomoć i za one kojima kuće nisu srušene, ali kojima je potrebno renoviranje. Obezbeđena je i pomoć za presejavanje 180 hektara zemlje, kao i materijalnu pomoć za sve pogođene poplavama.  Nažalost, bilo je pokušaja zloupotrebe pomoći i prema onima koji su to radili biće preduzete odgovarajuće sankcije. To je na tužilaštvu, neka pravosudni organi pokažu kako prolaze oni koji pokušavaju da iskoriste narodnu muku i nesreću“, rekao je Vulin.

Dve novoizgrađene kuće na Petom puku imaju po 100 kvadrata, jedna je od 80, a jedna od 60 kvadrata. Onima koji još uvek nisu dobili novi krov nad glavom nakon majskih poplava slaba je uteha obećanje da će pre zime svi dobiti nove kuće, jer smo svedoci da zima samo što nije stigla, a za neke kuće nisu zakopani čak ni temelji.

I tokom današnje posete ambasador UAE, zemlje koja je donirala Srbiji milion evra, čekao je 20 minuta predstavnike države, ministra Aleksandra Vulina i direktora Kancalarije za obnovu Marka Blagojevića. Slična situacija je bila i prilikom posete ambasadora Japana, koji je pola sata čekao da u Valjevo stigne državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *