subota, 20. jula 2024.

Udar na građane, ali i advokate

Objavljeno: 18. septembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu štrajkuje 97 advokata. Oni su se priključili generalnom štrajku advokata Srbije i traže da im se izmenama zakona vrate ovlašćenja koja su imali pre odluke države da uvede javne beležnike. Valjevski advokati kaže da novine koje su uvedene su direktan udar prvenstveno na građana, koji više neće moći sami da sačinjavanju ugovore, niti da za taj posao angažuju advokate. Građani će ubuduće te usluge višetruko plaćati javnim beležnicima, a nama je oduzeto pravo da radimo ono za šta smo se školovali, rekao je na konferenciji za novinare valjevski advokat Sreten Đorđević.

Valjevski advokat Miroslav Mandić kaže da je država zakonima koji su “preko noći usvojeni” uvela monopol na sastavljanje ugovora, pa tako sada, umesto 97 advokata koji rade na području Valjeva, za taj posao su u našem gradu ovlašćena samo dva javna beležnika.

U Srbiji ima oko 8.500 advokata, a deo njihovog posla, koji se tiče sačinjavanja ugovora, preuzelo je 94 javnih beležnika, koliko ih trenutno ima u našoj zemlji. Advokati upozoravaju da je ovakva praksa uvedena samo u zemljama u okruženju, dok zemlje EU, kao i SAD, imaju potpuno drugačiji model rada i kod njih su javni beležnici ovlašćeni da jedino overavaju ugovore i druge dokumente, dok je posao sačinjavanja ugovora prepušten advokatima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *