ponedeljak, 24. juna 2024.

Gorenje otpustilo 400 radnika

Objavljeno: 19. septembra 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskoj fabrici rashladnih uređaja „Gorenje“ je bez posla ostalo 400 radnika, a otpuštanje najavljuje i italijanska fabrika za proizvodnju čarapa i veša „Vali“. U slovenačkoj kompaniji kažu da su otpušteni sezonski radnici, jer je došlo do smanjenog obima proizvodnje rashladnih uređaja.

“ Puna sezona za frižidere se završava u septembru i tada se i broj zaposlenih u Valjevu vraća na uobičajen broj zaposlenih tokom preostalog dela godine. Otpušteni su radnici sa kojima je bio sklopljen ugovor o radu na određeno vreme za kraći period”, rekla je za Patak portparol slovenačkog Gorenja Elizabeta Biluš.

U toj kompaniji demantuju da se proizvodnja odvija samo u prvoizgrađenoj fabrici u Valjevu i dodaju da do smanjenja broja radnika nije došlo zbog uvođenja sankcija EU Rusiji, ali dodaju da su određenu štetu pretrpeli zbog dešavanja u Ukrajini. “ Sankcije EU protiv Rusije ne obuhvataju belu tehniku. Ipak,  poslovanje Gorenje Grupe bilo je na određen način pogođeno kriznim okolnostima u Ukrajini. Kao i sva druga preduzeća koja izvoze u te dve države i mi želimo što skorašnju stabilizaciju situacije”, kažu u Gorenju.

U dve fabrike u Valjevu Gorenje trenutno zapošljava 1.150 radnika. Zbog smanjenja proizvodnje u Gorenju pojedina preduzeća koja rade za potrebe te fabrika prinuđena su da otpuste određeni broj radnika, a među njima je i firma „Urban tehniks“, u kojoj je bez posla ostalo oko 30 ljudi.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže za Patak da je zabrinjava vest da je 400 radnika ostalo bez posla, ali navodi da će precizne informacije imati tek nakon najavljenog sastanka sa rukovodstvom Gorenja.

Za zapošljavanje radnika u dve fabrike „Gorenje“ je dobilo državne subvencije, a samo u novootvorenoj fabrici, koja je počela da radi prošle godine, Gorenje je za 400 zaposlenih dobilo 10.000 evra po radnom mestu. Pored toga, do 2023. godine  slovenačka kompanija će biti oslobođena i plaćanja lokalnih taksi i naknada Gradu Valjevu.

Jedan komentar na “Gorenje otpustilo 400 radnika

  1. Pa nije gorenje krivo sto im daje otkaze , sto pravi crnce od Valjevaca, neka tako treba , sto ne smeju na bolovanje da idu jer odmah otkaz, dragi radnici gorenja vi ste najveci krivci jer se sakrijete u misiju rupu i kazete dobro je , pa nije dobro, da se sad vas 500 sakupilo ispred gorenja i trazilo svoja prava bilo bi drugacije , kazem 500 jer jos sto radnika dobija otkaz, , 10.000 e po zaposlenom ej bre , a opstinari definitivno znaju sta se desava i njih treba najuriti motkom , a gorenje treba natrljati , sve su dobili za dzabe toliko sam besan i ogorcen ali na nas narod najvise pa gologuzijo cutite i trpite

    2

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *