utorak, 21. maja 2024.

Ujedinjena valjevska opozicija: Ovakvi izbori su bili potrebni samo SNS

Objavljeno: 10. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nakon održanih izbora za Savete mesnih zajednica, udružene valjevske opozicione organizacije ocenjuju da su ovakvi izbori bili potrebni samo valjevskim naprednjacima.

„Ovi izbori bili su potrebni, čak neophodni, samo valjevskim naprednjacima. U situaciji kada im popularnost vrtoglavo pada sa svakim novim izborima, oni su nekako iskopali 285 kandidata za savete mesnih zajednica i već u nedelju uveče proglasili fantastičnu pobedu od 285 prema nula. Ko im je bio suparnik u nedeljnoj lakrdiji? Ko je bio protivnik? Dva stanovnika Brđana i jedan stanovnik Pričevića koji su se ponadali da će izboriti mesto u savetu, bez prava da u biračkim odborima imaju svoje predstavnike, zaboravljajući zlatno pravilo ’nije važno kako se glasa, nego ko te glasove broji’. Čestitamo im na hrabrosti koju su ispoljili pred već poprilično zarđalom izbornom mašinerijom SNS-a“, rekao je na konferenciji za novinare Miloš Milivojević iz Narodne stranke.

On je naveo da je izlaznost u užem delu Valjeva bila oko 14 odsto.

„Već po navici, analiziramo izlaznost na užem području grada. Od malo manje od 51.600 birača ukupno je za favorite glasalo 7.305 birača, što daje prosek od 14,16 odsto za biračka mesta od 1 do 29. Dakle, SNS je dobio tek svaki šesti glas gradskog biračkog tela. Rekordno loš rezultat je zabeležen na biračkom mestu 3 u MZ Gradac. Od 2 419 upisanih birača dobili su 113 glasova, što je 4,67 odsto biračkog tela“, rekao je Milivojević.

Mesna zajednica Gradac, foto: Lokalni front

Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta kaže da su tokom izbora za Savete mesnih zajednica zabeležene brojne nepravilnosti.

„Na biračkom mestu broj 3 rano ujutru nekoliko birača je naprskano sprejom, da bi se potom ispostavilo da uopšte nisu u biračkom spisku. Bilo je, ne previše, davanja saveta biračima koga da zaokruže, pa čak i ozbiljnog kršenja tajnosti glasanja kada se jedna žena, pošto je glasala, vratila na biračko mesto sa drugom ženom, odvela je do paravana i kontrolisala kako glasa. Na biračkom mestu broj 15 naš posmatrač bio uklonjen pre početka brojanja glasova. Izborna komisija je odbila prigovor, jer su članovi biračkog odbora složno izjavili kako to nije tačno, odnosno da je naš posmatrač sam odbio da prati brojanje glasova“, rekao je Radović.

On navodi da je njima posebno zanimljivo bilo biračko mesto broj 18 u Prvoj osnovnoj školi, gde glasa, pored ostalih, gradonačelnik i poverenik SNS u Valjevu Lazar Gojković.

„Uvereni smo da gradonačelnik na kraju nije bio zadovoljan uspehom stranke u MZ u kojoj živi, a i radi. Od mogućih 6.338 bilo je svega 346 važećih listića, sve u svemu 5,46 odsto. Zbog toga nas je veoma iznenadilo saopštenje koje je potom Gojković potpisao. Kažemo potpisao, jer ne verujemo da bi ga on i napisao imajući u vidu ovih 5,46 odsto“, rekao je Radović.

On je najavio da će udružene opozicione partije tražiti tačan podatak o tome „koliko je ova lakrdija koštala građane Valjeva“.

„Ako je cifra previsoka, zamolićemo SNS u Valjevu da svoje unutarpartijske izbore ubuduće plaća sa računa stranke, a ne da troškove ove parodije demokratije snosimo svi mi zajedno“, rekao je Radović.

 

 

 

 

Jedan komentar na “Ujedinjena valjevska opozicija: Ovakvi izbori su bili potrebni samo SNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *