sreda, 17. aprila 2024.

VPO: Sa zdravljem dece niko nema prava da se igra

Objavljeno: 10. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Predškolska ustanova „Milica Nožica“ ne dobija izveštaje o nivou zagađenosti vazduha ni od osnivača Grada Valjeva ni od lica ovlašćenih za merenje zagađenosti vazduha, niti ima poseban protokol za postupanje kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti. To je se navodi u odgovoru koji je Valjevski pokret otpora dobio od ove predškolske ustanove.

Valjevski pokret otpora je od Predškolskoj ustanovi “Milica Nožica“ zatražio odgovore na četiri pitanja, po osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

„Odgovori koje smo dobili su očekivani ali svakako zvuče porazno. Obavešteni smo da su u objektima ’Pčelica’, ’Vidra’ i ’Kolibri’ instalirani merni uređaji za merenje kvaliteta vazduha, ali da Predškolska ustanova ne dobija izveštaje o nivou zagađenosti vazduha ni od osnivača Grada Valjeva ni od drugih pravnih lica ovlašćenih za merenje zagađenosti vazduha. Takođe, ne postoje pisani protokoli za postupanje u slučajevima kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti niti u PU imaju saznanja da su isti utvrđeni od strane osnivača grada Valjeva“; navodi Valjevski pokret otpora u saopštenju za javnost.

U odgovoru je navedeno i to da Predškolskoj ustanovi nisu dostavljene bilo kakve preporuke ni od osnivača ni od pravnih lica ovlašćenih za merenje zagađenosti vazduha za postupanje u slučajevima kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti.

Navedeno je da u takvim situacijama, shodno činjenici da su podaci o nivou zagađenosti vazduha nezvanični, vaspitači sprovode mere zaštite, koje u vidu usmenih preporuka dobijaju od službe za preventivnu zaštitu: izbegavanje boravka dece na otvorenom, organizovanje aktivnosti u prostorima snabdevenim prečišćivačima za vazduh i drugo.

„Jedino što se može zaključiti iz informacija koje nam je dostavila PU ‘Milica Nožica’ je to da odgovorna lica u gradu Valjevu apsolutno ništa ne preduzimaju po pitanju zaštite zdravlja naših najmlađih sugrađana u okviru navedene predškolske ustanove u situacijama kada nivo zagađenosti vazduha dostigne granične vrednosti. Zvuči neverovatno da su zaposleni u PU ‘Milica Nožica’, kao laici, bez ikakvih zvaničnih informacija, preporuka, protokola i mera zaštite, prepušteni sami sebi da, bukvalno ‘po osećaju’, procenjuju opasnost po zdravlje dece u gradu koji je jedan od najzagađenijih u celoj državi“, navodi Valjevski pokret otpora.

Oni navode da se u ovom slučaju ne radi o dobroj volji odgovornih lica u gradu Valjevu, kao osnivaču predškolske ustanove, već da je to njihova zakonska obaveza shodno odredbama Zakona o zaštiti vazduha.

„Kako smatramo da našim gradom upravljaju ljudi na koje se ne može uticati apelima, zahtevima ili peticijama koje niko neće pročitati Valjevski pokret otpora će, u narednim danima, inicirati postupke predviđene zakonom protiv odgovornih lica u Gradu Valjevu jer sa zdravljem dece ovog grada niko nema prava da se igra“, najavljuje Valjevski pokret otpora u saopštenju za javnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *