ponedeljak, 22. jula 2024.

UNS: Sud u Valjevu da omogući rad novinarima

Objavljeno: 18. marta 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Udruženje novinara Srbije traži od Osnovnog suda u Valjevu da omogući nesmetan rad i izveštavanje novinara. Dopisniku „Blica“ Predragu Vujanacu i novinaru „Napreda” Slobodanu Ćiriću sudija Osnovnog suda Mirjana Novaković nije dozvolila da prisustvuju glavnom pretresu u predmetu protiv dr Slobodana Gvozdenovića, uz obrazloženje da u sali nema dovoljno mesta za sedenje. Na konstataciju novinara da mogu i da stoje, sudija Novaković ih je obavestila da će posle glavnog pretresa dobiti sve informacije i zatražila da napuste prostoriju.

Protiv dr Slobodana Gvozdenovića je u junu 2009. podignuta optužnica za krivično delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa nesavesnim pružanjem lekarske pomoći. Suđenje je već nekoliko puta odlagano iz različitih razloga, jedan od njih je i zbog toga što je okrivljeni Gvozdenović obavestio sud da se nalazi van Valjeva u izbornoj kampanji, kao kandidat Srpske napredne stranke. UNS poziva sud na poštovanje Zakona o javnom informisanju koji propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja.

UNS podseća da je sud dužan da ravnopravno tretira sve novinare i da im omogući da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *