nedelja, 21. jula 2024.

Urbanisti o lokaciji za izgradnju Gradske biblioteke

Objavljeno: 12. decembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nakon što je gradska vlast u oktobru povukla odluku da Gradska biblioteka bude preseljena u objekat nekadašnjeg Doma Vojske, koji će biti dat na prodaju, na inicijativu pojedinih odbornika, donet je zaključak kojim se Gradskom veću preporučuje da u saradnji sa nadležnim službama pripremi izveštaj o mogućnosti izgradnje nove zgrade Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović”. Nova lokacija prema Urbanističkom planu „Centar” predviđena je u parku na desnoj obali Kolubare, preko puta Centra za kulturu, što je izazvalo negodovanje pojedinih odbornika opozicije, ali i mnogobrojnih građana.

Valjevski urbanisti su pre više godina u Planu generalne regulacije zone gradskog centra detaljno razradili i predložili uređenje priobalja reke Kolubare i na ovom prostoru predložili formiranje novog gradskog trga na kojem bi odgovarajuće mesto pripalo savremernoj biblioteci.

Kako navode, uređenje priobalja reke Kolubare tema je i inspiracija mnogih stručnih, naučnih i diplomskih radova kao kulturni i turistički centar, jer su oko reke koncentrisani glavni gradski kulturni i duhovni sadržaji, Centar za kulturu, Hram Vaskrsenja Hristovog, muzej, stara čaršija i veliki broj objekata koji su nepokretna kulturna dobra.

„Grad je 2003. godine raspisao konkurs za arhitektonsko-urbanističku razradu „Priobalje kao centar” i najbolje plasiran rad i otkupljeno rešenje bilo je delo arhitekte Miroslave Petrović Balubčić i profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Mihaila Timotijevića. Deo njihovog idejnog rešenja korišćen je u izradi Plana generalne regulacije ’Centar’ – objašnjava za nedeljnik „Napred“ arhitekta Marija Mitrović iz gradskog Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine.

Nova biblioteka je zamišljena kao objekat na površini od 12 ari, sa podrumom, prizemljem i dva sprata, eventualno sa galerijom u okviru visokog prizemqa, uz mogućnost korišćenja ravne krovne površine za sadržaje na otvorenom.

Pored biblioteke novi gradski trg čine „Gradski trem”, natkriven javni prostor za manifestacije, prezentacije, pasivan odmor i prateću komercijalnu namenu, zatim podzemna garaža ispod novog gradskog trga, natkrivena zelena pijaca, gradski hotel na mestu sadašnjeg parkinga preko puta Jugopetrolove pumpe, čije se izmeštanje najavljuje već dugo, uključujući i uređenje partera sa ozelenjavanjem, pratećim mobilijarom i neophodnom strukturom.

Za potrebe izgranje nove gradske biblioteke predviđeno je zauzimanje dela travnate površine postojećeg parka.

„Drvoredi uz samu granicu korita Kolubare se zadržavaju, a transformacijom ovog gradskog bloka, odnosno privođenjem Plana nameni, izmeštanjem pumpe i ukidanjem saobraćaja kroz ovu zonu, obezbediće se novi, dodatni prostor namenjen ozelenjavanju i sadnji drveća. Pri tom je važno istaći, da parcela nove biblioteke, prema ovom Planu, iznosi 12 ari. Trenutna javna zelena površina se nalazi na 60,5 ari, dok cela planirana površina novog gradskog trga na desnoj obali kolubare iznosi 135,4 ara“, kažu za nedeljnik „Napred“ gradski urbanisti Vlastimir Čarnojević, koji je od početka u toku izrade idejnih rešenja i planova regulacije gradskog centra, i njegova koleginica Marija Mitrović, koji navode da je u planu novog gradskog trga biblioteka obeležena brojem 4.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *