nedelja, 26. maja 2024.

Uredba Vlade Srbije o informisanju tokom vanrednog stanja

Objavljeno: 1. aprila 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog koronavirusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

Naime, obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje COVID-19 date od strane neovlašćenih lica ne mogu se smatrati tačnim i proverenim pa Vlada upozorava da se za takvo ponašanje može snositi odgovornost za širenje dezinformacija u vanrednom stanju.

U Zaključku koji je Službeni glasnik objavio danas navodi se da informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti predstavlja posebnu meru za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti.

Vlada Srbije navodi da je u uslovima vanrednog stanja apsolutni imperativ da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi sa stanjem i posledicama oko COVID-a.

U zaključku Vlade se, inače, navodi da je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab.

Prema Vladinoj odluci, gradonačelnici, predsednici opština i lokalni štabovi za vanredne situacije zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID- 19  na svojim teritorijama “usmeravaju isključivo” ka Kriznom štabu.

Ka Vladinom Kriznom štabu se, takođe, “usmeravaju” i “sve medicinske informacije u delu mera koje sprovode zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost”, i to posredstvom Instituta i zavoda za javno zdravlje.

Agencije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *