sreda, 24. jula 2024.

Danas sahrana vladike Milutina bez prisustva vernika

Objavljeno: 1. aprila 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEO – Episkop valjevski Milutin biće sahranjen danas u porti Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu, ali bez prisustva vernika.

Vladika Eparhije valjevske preminuo je u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, gde se nalazio na lečenju od posledica oboljenja korona virusom. Po vladikinoj želji, on će biti sahranjen u porti Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg. Sahrani će prisustvovati dva arhijereja, jedan đakon i dva sveštenika, s obzirom na zabranu okupljanja većeg broja osoba u vreme epidemije.

Episkop Milutin je bio jedan od prvih velikodostojnika SPC koji je izdao naredbu sveštenstvu na području eparhije da se ne vrši osvećenje uskršnje vodice kako bi se smanjio kontakt izmedju građana i ispoštovale mere zabrane kretanja i okupljanja.

Eiskop Milutin rođen je 1949. u selu Mijači u okolini Valjeva, zamonašio se 1963. godine, kada je imao samo 14 godina i imao je najduži monaški čin u Saboru SPC.

Arhejerejski sabor Srpske pravoslavme crkve vladiku Milutina je za episkopa australijsko-novozelandskog izabrao u maju 2003. godine. Nakon  tri godine poverena mu je uprava nad novouspostavljenom Valjevskom eparhijom gde je ustoličen 24. septembra. 2006. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *