subota, 20. jula 2024.

Uređenje korita Kolubare

Objavljeno: 8. januara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Radovi na izgradnji i rekonstrukciji korita reke Kolubare, oštećenog velikom bujicom i poplavom  maja 2014. godine, počeli su krajem agusta 2017. godine. Za četiri meseca rada konzorcijum preduzeća koje predvodi francuski „Sade“, a članovi su beogradska „Hidrotehnika“ i „Erozija“ iz Valjeva, obavio je veliki i značajan posao.

Radovi su izvođeni na deonici od preduzeća „Austroterm“ nizvodno do mosta na obilaznici za Užice, gde je na dužini od oko 1.200 m projektovana izgradnja novog korita. Korito se gradi u punom profilu sa minor koritom u kome reka teče u normalnim uslovima i major koritom za slučaj bujica. Oblik i izgled korita identičan je sa koritom reke u gornjem delu njenog toka kroz gradsko središte. Za sada je na ovoj deonici urađeno oko 40% predviđenih radova i očekuje se da se u prvih šest meseci naredne godine radovi na ovoj deonici i završe.
Za grad Valjevo to je posebno važno, jer bi tada mogli početi radovi na izgradnji nastavka Ulice Mirka Obradovića do mosta u ulici Norveških interniraca i dalje do obilaznice za Užice. U narednim godinama izvodili bi se ostali potrebni radovi na urbanizaciji ovog dela grada.
U isto vreme izvođeni su radovi na delu korita od mini akumulacije Pećina, do početka regulisanog dela korita,  u dužini oko 300 m ( deo iza stadiona Budućnosti i teniskih terena). U ovom delu urađeno je betonsko dno korita i u prvim mesecima naredne godine biće urađene obaloutvrde u kamenom zidu.
Na ove dve lokacije biće izgrađeno 1.5 km nove regulacije.

Kabinet gradonačelnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *