subota, 13. jula 2024.

Uskoro će proraditi još tri kamere koje snimaju saobraćajne prekršaje

Objavljeno: 10. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Kamere koje snimaju saobraćajne prekršaje, koje su postavljene još pre godinu dana i nisu ničemu služile, mogle bi da prorade krajem januara naredne godine. Grad Valjevo je raspisao javnu nabavku za kupovinu odgovarajućeg servera, softvera i druge opreme, potrebne za snimanje saobraćajnih prekršaja. Kamere su postavljen još krajem 2017. godine na „duplim trakama“, na izlazu iz Valjeva u pravcu Beograda, na putu ka Bajinoj Bašti i na obilaznici kod „Jugopetrola“, ali nisu u funkciji, zbog nedostajuće opreme. Za nabavku tih kamera iz gradske kase je pre godinu dana izdvojeno 70.000 eura, a novac je obezbeđen iz budžeta od sredstava koja se u gradsku kasu sliju od naplate saobraćajnih prekršaja koji su napravljeni na području Valjeva.

Grad Valjevo je nadavno raspisao javnu nabavku za nadogradnju sistema za video nazor i detekciju prekršaja za potrebe Policijske uprave, a otvaranje ponuda je zakazano za 14. decembar. Procenjena vrednost javne nabavke je 3,6 miliona dinara, a novac je obezbeđen od novca koji se u gradsku kasu slio po osnovu naplaćenih saobraćajnih prekršaja.

Savet za bezbednost Valjeva, na čijem čelu je Dobrosav Janković, je 2017. godine odlučio da postavi kamere na tri lokacije, ali nisu predvideli kupovinu odgovarajućeg servera. Ta investicija je planirana za ovu godinu, međutim, u jednom momentu je bila dovedena u pitanje, jer lokalna samouprava prvobitno nije dobila „zeleno svetlo“ za kupovinu tog servera, koji bi trebalo da bude ustupljen na korišćenje Policijskoj upravi.

„Budžetski revizor je imao primedbu na tu nabavku i jasno nam je rečeno da ne možemo da kupimo server, koji će, praktično, koristiti policija. Po zakonu o bezbednosti saobraćaja ta nabavka je moguća, po Zakonu o budžetu nije. Dobili smo dodatna tumačenja, s obzirom na to da su mnogi gradovi u Srbiji finansirali ovakve nabavke, tako da smo doneli odluku o kupovini potrebne opreme za snimanje saobraćajnih prekršaja“, rekao je koordinator Radnog tela za praćenje javnih nabavki Mihailo Milutinović.

Za sada, u funkciji su kamere koje snimaju saobraćajne prekršaje, a koje su postavljene u blizini „Publika“ na ulazu u Valjevo, u blizini Parka Pećina, na Šabačkom putu, kao i na raskrsnici Karađorđeve i Sinđelićeve ulice. Krajem januara, po svemu sudeći, proradiće kamere na još tri gradske lokacije.

 

4 komentara na “Uskoro će proraditi još tri kamere koje snimaju saobraćajne prekršaje

  1. Ma da, panduri bi da im mi gradjani kupimo server i opremu za kamere pa da nas sa istim tim kamera sankcionisu za najmanje gluposti, kao sto je slucaj na raskrsnici Sindjeliceva – Karadjordjeva

    4

    0
  2. Treba da kupim traktor pa me zanima da li će traktoristi sada biti izuzeti od kažnjavanja ili neće biti protekcije? Ko se sada pita ?

    0

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *