sreda, 24. aprila 2024.

Uskoro voda sa brane i akumulacije „Stubo-Rovni“

Objavljeno: 19. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Prvi potrošači vode iz hidroakumulacije „Stubo-Rovni“ biće žitelji mioničkog i lajkovačkog kraja. Te opštine privode kraju radove na priključenju seoskih vodovoda na magistralni cevovod, a očekuje se da voda do ove dve opštine stigne već na proleće. Mionička sela biće priključena u Lukavcu, a lajkovačka na rezervoar Oštrikovac u Slovcu. Direktor JP „Kolubara“ Zoran Mitrović kaže da su mionički i lajkovački vodovod već poslali zahtev tom preduzeću i očekuju  cenu po kojoj će im se voda isporučivati.

„Ove dve opštine su uveliko pred završetkom posla, koji mi sada otpočinjemo na izgradnji seoskih vodovoda Divci – Veselinovac i Klanica – Valjevska Loznica, a trebalo bi da budu završeni do juna iduće godine. Ova dva vodovoda, koji će biti direktno priključeni na magistralni cevovod i dobijati vodu iz Fabrike na Pećini, gradiće se od Divaca do Veselinovca u dužini od 10,14 kilometara i od Klanice do Valjevske Loznice u dužini od 16,4 kilometra. Za njih je, s obzirom da se ove godine neće raditi na izgradnji seoskih vodovoda ’Stubo’, ’Rovni’ i ’Balinović – Jovanja’, iz gradskog budžeta opedeljeno 138 miliona dinara, uz učešće ’Kolubare’ sa pet miliona, da bi se kompletno završili i voda koristila direktno iz Fabrike na Pećini“, kaže Mitrović.

Zoran Mitrović

U toku je izrada projekta cevovoda čiste vode od rezervoara „Gajina” do Dračića, duž kojeg će biti priključena sela Bujačić, Belić, Brangović, Žabare, Dračić, Zarube, Prijezdić, Ravnje, Kovačica i Bačevci. Za izradu ovog projekta iz gradske kase je izdvojeno 11,5 miliona dinara. Ideja je da se tim projektom na ovaj cevodovod priključi i seoski vodovod „Prskavac”. Direktor JP „Kolubara“ kaže da su od Ministarstva poljoprivrede dobili 140 miliona dinara za završne radove na brani „Srubo-Rovni“.

„Ta sredstva su iskorišćena za konačan završetak puta od Sušice do nove crkve u Tubraviću i veze sa putem ka Brezovicama. Put će biti asfaltiran do kraja oktobra, a projekat sanacije klizišta koje se u međuvremenu pojavilo je naručen. Od istog novca finansiraju se radovi u prvoj fazi izgradnje objekta u podbranskom delu sa mikro-sitima za predtretman sirove vode, odvajanjem algi i drugih najfinijih sadržaja veličine do deset mikrona“, kaže Mitrović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *