nedelja, 3. marta 2024.

Usluga „Pomoć u kući” na ubskom području

Objavljeno: 18. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Ub
Ub

UB- Projekat “Pomoć u kući”, kroz koji je, za sada, obuhvaćeno 60 ljudi, sprovodiće se do maja iduće godine. Za ovaj projekat Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja je obezbedilo 4,5 miliona dinara, a projekat je startovao početkom septembra. U narednih devet meseci starim, bolesnim i nemoćnim žiteljima ubske opštine uslugu pomoći u kući besplatno će pružati šest obučenih gerontodomaćica. Korisnici mogu da računaju na pomoć u nabavci osnovnih životnih namirnica i lekova, obavljanju kućnih poslova, održvanju higijene, ali i društvu i razgovoru koji često više znače od materijalne podrške. O tome ko se našao na spisku za ovu pomoć je odlučivao ubski Centar za socijalni rad, u saradnji sa predsednicima Saveta mesnih zajednica.

“Usluga podrazumeva pomoć u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba u domovima odraslih i starijih korisnika, koji nemaju dovoljnu negu i pomoć, a usmerena je na samačka domaćinstva, korisnike sa otežanim kretanjem, socijalnim uključivanjem i slično. Cilj je da stare osobe, koje su lišene porodičnog staranja, što duže ostanu u svom okruženju, na koje su navikli, i u svom domu, koji im pruža sigurnost, kako bi  se odložio njihov odlazak u staračke domove. Gerontodomaćice su sa područja naše opštine i one su obučene, imaju licence za rad i iskustvo, tako da će svoj posao kvalitetno obavljati”, kaže direktorka ubskog Centra za socijalni rad Snežana Petrović.

Zamenik predsednika opštine Ub Aleksandar Jovanović Džajić kaže da se nada da će usluga pomoći u kući da unapredi kvalitet života ugroženih kategorija stanovništva. „To će olakšati život onima kojima je podrška neophodna, a to su stari, bolesni, nepokretni i nemoćni, koji nemaju nikoga da im pomogne. Zbog toga se nadam da ćemo i sledeće godine dobiti sredstva za realizaciju ovog projekta”, rekao je Jovanović  Džajić.

Svi građani ubske opštine koji imaju potrebe za uslugom pomoći u kući, a nisu se našli na dosadašnjem spisku, trebalo bi da se jave Centru za socijalni rad, da bi bili upisani na listu čekanja za uslugu u narednom periodu. Projekat “ Pomoć u kući” se na području ubske opštine sprovodio od 2007. do 2014. godine, a sada je, ponovo, nakon četvorogodišnje pauze, dostupan za građane kojima je pomoć u kući najpotrebnija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *