četvrtak, 25. jula 2024.

Uspešna sezona na Divčibarama

Objavljeno: 6. marta 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Divćibare (arhiva), foto: Patak online
Divćibare (arhiva), foto: Patak online

VALJEVO- Početak ove godine veoma je uspešan za divčibarske ugostitelje. Na planini, najbližoj Beogradu i Novom Sadu, u januaru je prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku boravilo 6.649 gostiju, što je za 2.684 više nego u istom mesecu prošle godine. I u odnosu na početak ovogodišnje zimske, odnosno decembar 2019. godine, beleži se veći broj turista, kada je na Divčibarama boravilo 2.779 gostiju koji su ostvarili 12.228 noćenja. Prošle godine hotelijeri i vlasnici privatnih objekata u ovom valjevskom turističkom centru ugostili su 41.130 domaćih i stranih gostiju kada je ostvareno 172.633 noćenja, dok je samo u januaru ove godine ostvareno 26.588 noćenja.

„Bilo je i za očekivati ovaj bum u broju turista i ostvarenog broja noćenja, ali ne možemo biti sigurni da će to biti prava slika i da će taj trend Divčibare zadržati i u narednom periodu, jer je ovo posledica velikog medijskog prostora koje su Divčibare dobile. Za dnevne gužve odnosno “mravinjake“, u šta su se Divčibare pretvorile u protekla dva meseca, dobrim delom možemo zahvaliti ljudima koji su kao izletnici dolazili na jedan dan, pre svega zbog snega jer su radile ski staze, ali i otvaranju auto – puta ‘Miloš Veliki’ čime je skraćeno putovanje od Vojvodine i Beograda do Divčibara. U poslednjih godinu dana Divčibare su više bile zastupljene u medijima zahvaljujući realizaciji pojedinih projekata koji su finansirani od strane države i grada, a pored toga izgrađen je i novi hotel ‘Crni vrh’ koji nudi kvalitetan smeštaj visokih kategorija uz brojne prateće sadržaje“, kaže Branka Ilić, vlasnica hotela “Pepa“.

Osim za turiste, Divčibare su primamljive i za investitore. U proteklih godinu dana ovde je izgrađeno nekoliko objekata sa više od 50 novih apartmana, a trenutno je u izgradnji još pet zgrada. U zavisnosti od stepena amortizacije i opremljenosti cena apartmana sa kreće od 1.000 do 1.500 evra za kvadrat koliko treba treba izdvojiti i za jedan ar građevinskog zemljišta.

„U narednom periodu treba biti mudar i dobro osmisliti svaki potez da bi se taj priliv gostiju i ostvareni rast u broju noćenja mogao pratiti. Ponuda u privatnom smeštaju, koji pripada  jeftinijoj cenovnoj varijanti, jako je velika i u odnosu na hotelski, broj ležaja u domaćoj radinosti je rapidno porastao. Plašim se da veliki broj novih apartmana i ležaja u domaćoj radinosti s jedne strane nanosi štetu hotelskoj industriji  i možemo doći u situaciju da za nekoliko godina oni izdaju smeštaj za što nižu cenu pa bi tako bukvalno pojeli sami sebe. To je jedna opasnost koja preti Divčibarama, a sa druge strane grad mora da zauzme ozbiljniji stav da u infrastrukturnom smislu isprati sva ova dešavanja u privatnim investicijama kao što su struja, voda, kanalizacija, asfaltiranje i rekonstrukcija postojećih lokalnih ulica. Po tom pitanju mora što pre da se radi“,  smatra Branka Ilić.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *