sreda, 22. maja 2024.

Ustanove kulture dobile 7,5 miliona dinara

Objavljeno: 21. aprila 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Sa 7,5 miliona dinara Minstarstvo kulture će finansirati 13 projekata sa kojima je konkurisalo šest ustanova kulture iz Valjeva. Najviše novca, oko 2,5 miliona dinara, dobio je Zavod za zaštitu spomenika kulture za istraživanja srpskih vojničkih grobalja i spomenika kulture u Istanbulu, kao i za izradu projektne dokumentacije za hram u Slavkovici i za kriptu u crkvi u Bogatiću. Međuopštinski istorijski arhiv dobio je 1,7 miliona dinara za digitalizaciju arhivske građe i nabavku skenera, dok je 210.000 dinara opredeljeno za kupovinu arhivskih kutija. Narodni muzej je za četiri projekta od države dobio 1,3 miliona dinara. Direktor Vladimir Krivošejev kaže da je ovo već 15. godina otkako Narodni muzej dobija novac od Ministarstva kulture.

„ Za projekat “Valjevo 1914-1915.grad bolnica” element dva dobili smo oko 800.000 dinara.   Reč je o manjoj mobilnoj izložbi o Valjevu gradu bolnici, koja će putovati širom Srbije, i biće predstavljena na srpskom i engleskom jeziku. U okviru tog projekta planirana je izrada sajta na kome će biti predstavljen virtuelni muzej Valjeva kao grada bolnice“, rekao je Krivošejev.

Drugi projekat Narodnog muzeja je konzervacija predmeta iz umetničke zbirke, treći je istraživanje o društvenom životu u valjevskom kraju u XX veku, a četvrti projekat se odnosi na običaj prela u Osečini. Centar za kulturu je dobio 750.000 dinara za Džez fest, koji će biti održan u maju, kao i za dečju lutkarsku predstavu, koja će biti urađena u saradnji sa “Puls teatrom” iz Lazarevca. Gradska biblioteka je dobila 540.000 dinara za tri projekta. Dva projekta su iz oblasti kulturnog nasleđa, a jedan je vezan za savremeno stvaralaštvo. Po prvi put novac od Ministarstva kulture je dobila Moderna galerija, kojoj je opredeljeno 540.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *