petak, 12. aprila 2024.

Usvojen prostorni plan brze saobraćajnice

Objavljeno: 4. februara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Prostorni plan područja posebne namene nove deonice od Iverka do Lajkovca, koja će Valjevo povezivati sa auto-putem „Miloš Veliki“ je usvojen. Planom su definisane površine javne namene i lokacijski uslovi, a nakon njegovog usvajanja Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture i „Putevi Srbije” trebalo bi da urade projekat parcelacije, kojim se utvrđuje javni interes , a nakon toga sledi postupak eksproprijacije. Prema procenama, za taj posao je potrebno najmanje mesec dana. U međuvremenu, biće urađena dalja projektna i tehnička dokumentacija, studije opravdanosti i sve što je potrebno za dobijanje građevinske dozvole, koju izdaje Ministarstvo.

Koridor planirane deonice državnog puta od Iverka do Nepričave počinje od planirane obilaznice grada Valjeva, odnosno postojećeg ranije nazivanog puta M-4, a sada državnog puta prvog B reda broj 27, odakle se odvaja ka severu, a zatim se vraća, prelazi put M-4 i pruža se paralelno s njim s južne strane, sve do planirane petlje na Koridoru 11, objavio je nedeljenik Napred.

Ukupna površina područja obuhvaćenog Prostornim planom posebne namene iznosi 95,5 kvadratnih kilometara, a dužina deonice planiranog autoputa je 17,35 kilometara. Od toga, 11,85 kilometara je na teritoriji Valjeva, a 5,5 kilometara u opštini Lajkovac. Put je planiran sa četiri trake širine 3,5 metara, uz središni i zaštitne pojaseve, servisne i pristupne saobraćajnice, a čitava trasa projektuje se za brzinu kretanja vozila od 100 kilometara na sat. Postojeći put od Lajkovca do Valjeva ostaje u  funkciji povezivanja naselja duž njega i na nekoliko mesta biće povezan sa novom saobraćajnicom.

Ministarka Zorana Mihajlović je najavila da će izgradnja brze saobraćajnice početi u martu.  Prema procenama, taj posao koštaće oko 80 miliona evra.

Jedan komentar na “Usvojen prostorni plan brze saobraćajnice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *