subota, 20. jula 2024.

Uvek dajte krv

Objavljeno: 16. jula 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Letnji meseci su godinama u nazad veoma rizični za nestašicu krvi i krvnih derivata koji su od vitalnog značaja za funkcionisanje mnogih službi i živote pacijenata.

Služba transfuziologije Opšte bolnice Valjevo, uspešno odoleva i maksimalno se trudi da do nestašica ne dođe. Zadnjih par godina snabdevanje krvlju i krvnim derivatima se sprovodi centralizovano isključivo preko Instituta za transfuziju krvi Srbije, pa svaka bolnička služba mora da ima dobar plan nabavke neophodnih količina. Zbog izmena u zakonu menja se i način funkcionisanja i dobrovoljno davalaštvo krvi se odvija tako što davaoci mogu svakog utorka od 9 do 15 časova u prostorijama Crvenog krsta Valjevo dati krv. Osim utorkom, održavaju se i tradicionalne dobrovoljne akcije davanja krvi, gde uobičajneo bude dobar odziv i od 50 do 100 dobrovoljnih davalaca.

“Što se tiče snabdevanja, ove godine je malo bolja situacija nego što je bila prošle zbog čitave epidemiološke situacije. Intenzivno sarađujemo sa odeljenjem za distribuciju Instituta za transfuziju iz Beograda, tako da se trudimo da snabdemo sve pacijente koji su povređeni ili oboleli i nalaze se u valjevskoj bolnici. Geslo naše službe i našeg polja rada  je da krv uvek mora da čeka pacijenta, a nikako da pacijent čeka krv. Znači, da bismo zadovoljili glavni princip našeg rada i našeg posla mi moramo uvek imati određene količine za hitna stanja, zatim za porodilje i za neke neodložne stvari da bi takve pacijente zbrinuli. Prošle godine smo se snabdevali iz Urgentnog centra KCS, i oni su bili u problemu jer su morali da snabdeju svoje potrebe i sve centre sa kojima su sarađivali u unutrašnjosti. Ove godine je malo bolja situacija jer se iz jednog mesta krv distribuira svuda gde je potrebno”, rekao je prim. dr Svetislav Matić, načlnik Službe transfuzije Opšte bolnice Valjevo, upućujući apel svim humanim ljudima da ukoliko su zdravi i u mogućnosti, uvek daju krv.

Prema njegovim rečima i pored zakonskih izmena, Valjevo se vratilo na mapu dobrovoljnog davalaštva, bez obzira što je sada određen jedan dan. Svakog utorka se preko 50 dobrovoljnih davalaca odazove tom pozivu za dobrovoljno davanje krvi. Uz akcije koje se po godišnjem kalendaru sprovode, broj prikupljenih jedinica krvi je približan ranijim aktivnostima pre izmena pravila u oblasti transfuziologije.  Crveni krst Valjevo je za svoju organizaciju dobrovoljnog davalaštva dobio dijamantsku plaketu za svoj rad za prethodnu 2020. godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *