subota, 20. jula 2024.

Valjevo bi moglo da postane jedan od centara laparoskopske hirurge

Objavljeno: 14. marta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevska bolnica mogla bi vrlo brzo da postane jedan od sedam centara laparoskopskog pristupa kolorektalonoj hirurgiji, minimalno invazivne hirurgije. Dvodnevnoj radionici iz laparoskopske hirurgije je prisustvovao poznati britanski stručnjak prof dr Amdžad Parvaiz, koji je vodeći instruktor nacionalnog projekta „Lapserb“, koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, a u koji su uključeni i valjevski hirurzi.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u valjevskoj bolnici, Valjevo se u ovom trenutku nalazi blizu nacionalnom programu instruktora. Razvojem i standardizacijom laparoskopske hirurgije, Opšta bolnica Valjevo bi postala sedmi instruktorski centar u zemlji. U Valjevu će, zahvaljujući ovom projektu, koji se sprovodi od prošle godine, četiri obučena hirurga raditi 80 odsto operacija raka debelog creva raditi laparoskopski.

Profesor sa britanskog Univerziteta u Pulu Amdžad Parvaiz je rekao da postoje brojne razlike konvencionalnog hirurškog pristupa u odnosu na laparoskopiju.

“Kod klasičnog pristupa pri otklanjanju karcinoma pacijent je hospitalizovan 11 dana, dok je u laparoskopskoj kolorektalnoj hirurgiji taj broj znatno smanjen na svega četiri dana. Najpre nam ne treba veliki rez, a manje je postoperativnih komplikacija i manje je dana potrebno za oporavak, pa pacijent napušta bolnicu brže i vraća se normalnom životu brže. U Srbiji se sprovode ovi trening programi kako bi pacijenti imali identičnu operaciju kao bilo gde u Evropi. Zbog toga ja učim ljude i njihov sam supervizor do potpunog obučavanja, jer pacijenti su stvarne osobe, a ne samo brojevi i to može biti nečiji muž, otac ili drugo. Zbog svega toga ovi momci dolaze kod mene da uče i ja dolazim da predajem jer je to sve za dobrobit pacijenata“, rekao je profesor Parvaiz.

Osnovni cilj ovog nacionalnog projekta, pokrenutog u aprilu prošle godine, je da se podjednako, po svim bolnicama u Srbiji, razvija ovaj program, da ne ostane centralizovan za klinike u Beogradu. Direktor valjevske bolnice dr Zoran Đurić je rekao da bolnica ima dobar kadrovski potencijal i odlične hirurge koji su željni da napreduju da uče nove tehnologije i nove operativne metode i da ih primenjuju u praksi.

„Tu su i neka naša očekivanja da ćemo uspeti da dobijemo neku novu opremu sa kojom ćemo moći da ispunimo očekivane zadatke. Smatramo da će uvođenjem ove metode i valjevska bolnica postati prepoznatljiva u ovom regionu“, rekao je dr Đurić.

On je naveo da se i dalje šalju zahtevi Ministarstvu zdravlja za nabavku opreme i zadnja naznaka je da će valjevska bolnica dobiti novi laparoskopski stub.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *