sreda, 24. aprila 2024.

Valjevo i dalje bez plana za smanjenje zagađenja vazduha

Objavljeno: 28. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Tokom pet dana prošle nedelje stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju, jer je vazduh ocenjen indeksom “loš”. To je navedeno u izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni, koji je objavio Lokalni odgovor

Kako je navedeno, u petak i subotu je lepo vreme doprinelo da vazduh bude ocenjen indeksom “dobar” i “srednji”. Od početka godine do 26. februara u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 43 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Već u drugom mesecu 2024. godine je dostignut i nadmašen godišnji limit od 35 sa prekoračenjem granične vrednosti za suspendovne PM10 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala rizik za zdravlje .stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

“Grad Valjevo nema usvojen Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove čija primena bi doprinela smanjenju koncentracija zagađujućih materija u vazduhu prema propisanim graničnim vrednostima”, navedeno je u izveštaju.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *