sreda, 24. aprila 2024.

Valjevo na vrhu liste po broju zagađenih dana

Objavljeno: 17. januara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo 15. januara, foto: Gordana Radojičić
Valjevo 15. januara, foto: Gordana Radojičić

VALJEVO- Svakog dana protekle sedmice stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju, jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “loš”, “veoma loš” i izuzetno loš”, navodi se u izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu, koji je objavio Lokalni odgovor.

Kako je navedeno, visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao doživeti zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani i ljudi sa hroničnim oboljenjima.

Prikaz kvaliteta vazduha za proteklu nedelju po danima

Od početka godine, na dan 15.1.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo 11 dana prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 µg/m3. To je grad na reci Kolubari svrstalo na prvo mesto po registrovanom prekoračenju granične vrednosti, objavio je portal Ekstremna ekologija.

Nakon Valjeva slede Novi Pazar i Čačak, sa istim brojem dana prekoračenja, te Mladenovac, Kosjerić i Šabac sa ukupno 10 dana kad je izmerena dnevna koncentracija suspendovanih čestica iznad 50 µg/m3.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *