nedelja, 21. aprila 2024.

Valjevo zaštićeno od poplava

Objavljeno: 25. juna 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Velike kišne padavine koje su se kretale od 40 u urbanom području do 109 litara po kvadratnom metru na seoskom području, uzrokovale su jedan od najdužih bujičnih talasa, koji je trajao 36 sati, saopštio je Štab za vanredne situacije.

Kako se navodi, zahvaljujućim sprovedenim preventivnim merama zaštite od poplava u periodu pre poplava, poput završetka regulacije korita Kolubare, Obnice i Jablanice i stavljanje u zaštitnu funkciju hidroakumulacije „Stubo-Rovni“, uspešno je sprovedena zaštita od poplava grada Valjeva. Postojeći sistemi zaštite od poplava izvršili su prihvat i proticaj velikih voda kroz grad i sprečili izlivanje reka na gradskom području.

“U priobalju manjih vodotokova, bujične vode su izazvale štetu na infrastrukturi i pojedinim ekonomskim i stambenim objektima. Pozivamo građane koji su pretrpeli materijalnu štetu izazvanu poplavama, da podnesu pismeneprijave na Pisarnici Gradske uprave Valjeva.

Nadležne službe mesnih zajednica i njihovi predsednici, kao i referneti u mesnim kancelarijama treba da prijave štetu na infrastrukturi po selima (na putevima, mostovima, rečnim regulacijama itd.) Prijave šteta se podnose na Pisarnici Gradske uprave, a telefoni koje smo prethodnih dana objavljivali su se odnosili na zahteve za pomoć tokom padavina i izlivanja reka”, saopštio je Štab za vanredne situacije.

Na infrastrukturi u okolini Valjeva postoje štete i one su delom već poznate, a u narednom periodu će biti otklonjena oštećenja. Stručne ekipe „Erozije“ i „Vidraka“ će obaviti posao na otklanjanju nanosa, a komisije će uskoro izaći na teren i proceniti štete, koje će biti nadoknađene građanima u skladu sa mogućnostima Grada i pomoći Vlade Srbije koja se očekuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *