utorak, 21. maja 2024.

Valjevskoj bolnici nedostaju lekari i medicinski tehničari

Objavljeno: 13. aprila 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Grad Valjevo
Foto: Grad Valjevo

VALJEVO- Valjevskoj bolnici nedostaju lekari i medicinski tehničari, a slična situacija je i u domovima zdravlja u Kolubarskom okrugu, ali i u celoj Srbiji. To je izjavila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić tokom posete Valjevu.

„Kadar je problem u celoj Srbiji, tako i u ovom kraju i to je ono što je i Ministarstvo zdravlja uočilo i što zaista na tome moramo da radimo i da nađemo način kako da zadržimo kadar, naročito onaj koji odlazi na specijalizaciju. Dakle, ljudi dobiju specijalizaciju, završe i onda odlaze i više ne rade u toj zdravstvenoj ustanovi u kojoj su dobili specijalizaciju. Taj problem definitivno mora da se reši, naročito iz tih razloga što u većini ovih zdravstvenih ustanova je kadar takav da će uskoro da odlazi dosta kako lekara, tako i srednjeg kadra u penziju i neophodno je da se na ta mesta primi što više mladih ljudi. Ono što Republički fond može još da uradi, jeste da izmeni pravilnik na kome intenzivno radimo, tako da će moći ne samo lekari, već i srednji medicinski kadar da se ugovara o dopunskom radu. Dakle, ukoliko rade u jednoj zdravstvenoj ustanovi, oni će moći sada po ugovoru o dopunskom radu da se angažuju i u drugoj zdravstvenoj ustanovi koja ima nedostatak kadra“, rekla je Radojević Škodrić.

Foto: Grad Valjevo

Ona je obišla valjevsku bolnicu, gde se, kako je navela, uverila da bolnica ima dovoljno sanitetskog materijala i lekova.

„Kako u domovima zdravlja, tako i ovde u Opštoj bolnici u Valjevu, konstatacija nakon sastanka je da zaista svega ima kada je u pitanju Republički fond. Ima lekova za pacijente, ima sanitetski materijal, što nam je takođe bilo jako važno da proverimo, jer znate da je to krenulo po centralizaciji“, rekla je direktorka RFZO.

Tokom sastanka sa čelnicima Valjeva gradonačelnik Lazar Gojković je direktorku RFZO informisao da se intenzivno radi na urbanističkom projektu sa idejnim rešenjem za rekonstrukciju Opšte bolnice u Valjevu.

Foto: Grad Valjevo

„ Mislim da ćemo doći do kvalitetnog projekta, koji će u narednom periodu biti realizovan. Već smo rekonstruisali Dom zdravlja u Valjevu, koji zaista sada izgleda odlično. Završili smo Gerontološki centar, koji je počeo da se gradi 2009. godine i koji smem slobodno da kažem izgleda sada svetski. U toku je opremanje i nadam se da ćemo vrlo brzo krenuti sa radom“, rekao je Gojković.

 

 

Jedan komentar na “Valjevskoj bolnici nedostaju lekari i medicinski tehničari

  1. Moj sin je zavrsio 2003 godine medicinsku skolu u Valjevu opsti smer i radio na zamenu tri puta na dijalizi i dalje konkurisao ali je uvek neko bio preči sada radi kao nk radnik velika sramota za Valjevsko zdravstvo

    8

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *