četvrtak, 20. juna 2024.

Valjevskoj pivari otpisan poreski dug

Objavljeno: 26. januara 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO –Posle pet godina Valjevska pivara je konačno rešila spor sa Poreskom upravom i jednoj od nastarijih srpskih pivara je otpisan poreski dug od 53 miliona dinara! Sporna kamata nastala je zbog osnovnog duga od 11 miliona dinara 2010. godine, nakon otvaranja stečaja iz kojeg je Valjevska pivara uspešno isplivala i danas je profitabilno preduzeće. Ni za tih 11 miliona valjevska firma nije odgovorna, već lokalna Poreska uprava koja u stečajnu masu nije prijavila dva perioda plaćenih akciza i jedan period plaćenog PDV-a. Problem je konačno rešen u Beogradu, pivara je prihvatila da plati taj osnovni dug a državna Poreska uprava je odlučila da joj otpiše praktično neosnovanu kamatu.

“ Trebalo je da u Poresku upravu dođu neki novi ljudi, koji su shvatili gde je problem. Najpre smo zahvaljujući predsedniku Skupštine grada dr Mihailu Jokiću došli do direktora Poreske uprave Marka Marinkovića koji je shvatio ono što mi već pet godina pričamo – da je dug nastao greškom Poreske uprave, a ne neodgovornim poslovanjem naše firme. Prvi sastanak sa njim smo imali 24. decembra i za mesec dana, i pored novogodišnjih i božićnih praznika, rešili smo problem koji prethodno nije mogao biti okončan pet godina”, objašnjava Aleksandar Rajevac, direktor Valjevske pivare.

Samo u prošloj godini Valjevska pivara je u državni budžet uplatila 350 miliona dinara na ime akciza, PDV-a i poreza i doprinosa, što za firmu sa 205 zaposlenih uopšte nije zanemarljiva brojka. “ Indirektno, međutim, za Valjevsku pivaru je vezano 1.500 ljudi, od naših kupaca do dobavljača i gubitak takve firme, zbog kamate za koju nismo odgovorni, bio bi katastrofa za Valjevo. A za to nema razloga jer smo i prošle godine, koja je bila teška za sve pivare, imali rast proizvodnje i prihoda i završili je sa dobiti od 40 miliona dinara, bez dana zakašnjenja u plaćanju obaveza državi i dobavljačima”, kaže direktor Valjevske pivare Aleksnadar Rajevac.

 

Jedan komentar na “Valjevskoj pivari otpisan poreski dug

  1. Ne može se reći da je otpisan dug već da je ispravljena greška. Ovako se stiče slika da se Pivari nešto kao otpisuje, što ne bi bilo tačno. A ko bi ovo dokazao da je sproveden planirani bankrot.

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *