nedelja, 21. jula 2024.

Vazduh u Valjevu i protekle sedmice je bio opasan po zdravlje

Objavljeno: 9. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle nedelje bio zagađen i opasan po zdravlje. Od početka godine zabeleženo je ukupno 108 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspednovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“.

U saopštenju se navodi da Zavod za javno zdravlje i valjevski lekari tvrde da je zagađenje vazduha uzročnih povećanog obolevanja dece od astme, prevremenih smrti i povećanja obolevanja od respiratornih, digestivnih i malignih bolesti.

„U našem gradu svakih 18 časova jedna osoba prerano umre zbog aerozagađenja. Neko zbog toga mora da snosi odgovornost“, navodi se u saopštenju za javnost.

Njihovi podaci pokazuju da je u prvoj nedelje novembra vazduh u Valjevu je bio zagađen. Ponedeljak i utorak su imali indeks „veoma loš“, sreda i nedelja „loš“. Kiša je sprečila veće zagađenje vazduha u četvrtak, petak i subotu kada je vazduh u Valjevu ocenjen indeksom „srednji“.

Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u ponedeljak, 1. novembra, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u iznosu od 100,54 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 70,86 µg/m3. Istog dana ostvarene su maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 274,13 µg/m3 u 9 časova za PM10 i  211,85 µg/m3 u 20 časova sa suspednovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe. U danima kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

„Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)“, navodi u saopštenju za javnost „Lokalni odgovor“.

Prema podacima iz Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama, koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 108 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica, što je trostruko prekoračenje u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *