subota, 20. aprila 2024.

Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen

Objavljeno: 16. decembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Patak online
Foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine tokom 135 dana je zabeleženo prekoračenje graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da zagađenost vazduha u Valjevu ne popušta, a kiša i sneg su privremeno ublažili opasnost. Tokom prošle sedmice, u ponedeljak, utorak i petak vazduh ocenjen indeksom „loš“, u sredu „izuzetno loš“, četvrtak i subota „veoma loš“. U nedelju vazduh je bio „prihvatljiv“.

Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu sedmicu zabeležena je u sredu, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 94,73 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 81,29 µg/m3. Istog dana u 20 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 217,58 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. U 23 časa je zabeležena maksimalna satna vrednost od  210,38 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

„Gradonačelnik Lazar Gojković je predstavio javnosti super-hik budžet. Po državnom proračunu očekujemo smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu tek 2030. godine. Na pitanje kada će odgovoriti na predlog mera za smanjenje zagađenja koji je lokalnim vlastima početkom novembra uputio Saveta za čist vazduh, gradonačelnik je rekao da će biti odgovor pisanim putem“, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *