četvrtak, 18. aprila 2024.

Vazduh u Valjevu ponovo najzagađeniji u svetu

Objavljeno: 1. februara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Lokalni odgovor objavio je nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Vazduh je bio najmanje rizičan samo u petak i subotu. Ostalih dana stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “veoma loš” i “loš”.

Kako je navedeno u izveštaju, prošle srede, 24. januara, u 17 časova zabeležene su enormne koncentracije suspednovanih čestica prašine, gotovo 300 µg/m3. Tog dana je registrovana srednje dnevna koncentracija sa suspednovane PM10 čestice u iznosu od 119,24 µg/m3, što je duplo veća koncentracija od maksimalno dozvoljene granične vrednosti od 50 µg/m3.

Još sitnije i opasnije supednovane PM2,5 čestice su u sredu dostigle dnevnu koncentraciju u iznosu od 115,34 µg/m3, što je 20 puta više od bezbedne koncentracije od 5 µg/m3. Zbog toga je grad na Kolubari drugi put za deset dana ostvario planetarni rekord u zagađenosti vazduha, kako je to saopštila Ekstremna ekologija.

Valjevo 15. januara, foto: Gordana Radojičić

“Ako u Valjevu postoje neki zvučni alarmi, trebalo bi svaki dan da funkcionišu”

“Ako u Valjevu postoje neki zvučni alarmi, trebalo bi svaki dan da funkcionišu”, rekla je povodom eneromnog zagađenja dr Vesna Krstevski, na radionici posvećenoj zaštiti zdravlja koju je organizovao Lokalni odgovor.

Govoreći o uticaju zagađenog vazduha na zdravlje ljudi ona je rekla da se u Srbiji registruje pet puta veća smrtnost nego u Evropi. Dr Krstevski ističe da je za tek rođenu decu prvih hiljadu dana života ključno za razvoj.

“Ako se dete, još dok je u majčinom stomaku, pa do treće godine ne zaštiti od aerozagađenja, njegov dalji život biće vrlo nekvalitetan”, opominje dr Krstevski.

Posmatrajući period od početka godine pa do 29. januara. u vazduhu u Valjevu je zabeležen ukupno 21 dan sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio veoma loš i loš, predstavljala je rizik za zdravlje stanovnika Valjeva.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

 

Jedan komentar na “Vazduh u Valjevu ponovo najzagađeniji u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *